Dragačevo Region

Jolović: Sabor trubača u Guči bez koncerata estradnih zvezda

Organizator 58. Sabora trubača u Guči više neće dozvoliti da se u vreme ove manifestacije organizuju koncerti estradnih zvezda na štetu naših najboljih trubača iz Srbije, ali će u budućnosti nastojati da u Guču dovodi najbolje trubače iz Evrope i celog sveta, odlučeno je na zajedničkoj sednici Saborskog odbora i Upravnog odbora kulturnog centra u Guči, pa je tako otpala i mogućnost održavanja koncerta Zdravka Čolića poslednjeg dana sabora.

Sabor će po tradiciji biti otvoren prvog dana (četvrtak, 9. avgusta) kod spomenika trubaču u centru Guče uz intoniranje himne „Sa Ovčara i Kablara“ i podizanje saborske zastave, kada je planirano i otvaranje izložbi, saborskog sajma turizma, knjiga, publikacija i privredne izložbe. U večernjim satima na pozornici ispred Kulturnog centra biće priređen kulturno-umetnički program, održano takmičenje mladih orkestara i dragačevskih trubača.

Na glavnoj pozornici na stadionu program će trajati tri dana. U petak 10. avgusta, planiran je koncert pobednika 57. Sabora, koncert Dejana Petrovića i Big Banda, kao i tradicionalni ponoćni koncert finalista ovogodišnjeg Sabora.

Finalno takmičenje najbolje plasiranih seniora iz predtakmičarskih centara biće održano u subotu 11.avgusta, sa početkom u 20 sati, a nakon toga dvočasovni koncert pobednika 58. Sabora.

Takmičenje majstora trube za ovogodišnju titulu „Šampion Guče“ biće održano poslednjeg dana Sabora, u nedelju 12.avgusta, a nakon toga koncerti Šampiona Guče Ekrema Mamutovića i Saše Krstić, kao i Majstora trube Dejana Lazarevića i Bobana Markovića.

Tu su i mnogi drugi programski sadržaji, među kojima su prateći programi, veliki broj kulturno-umetničkih društava iz zemlje i inostranstva, koncerti stranih orkestara, takmičenje zdravičara, izbor najlepše nošnje, improvizacija stare dragačevske svadbe, defile učesnika u programima, budilica i narodni višeboj.

Počinju predtakmičenja

Ovogodišnje kvalifikacije za Guču biće održane u devet predtakmičarskih centara: u Knjaževcu (18. maja), Boljevcu (8. juna), Goračićima (9. juna), Kovačici (24. juna), Vladičinom Hanu (6. jula), Surdulici (8. jula), Požegi – za mlade orkestre (12. jula), Prijepolju – Kolovrat (21. jula) i Zlatiboru (29. jula).
Zanimljivo je da su od prošle godine izmenjena pravila organizacije i takmičenja koja su odmah dala očekivane rezultate. Povećan je broj predtakmičarskih centara i orkestara kojima je data šansa da dođu u Guču, uvedena su takmičenja majstora trube za titulu Šampion Guče, bez ograničenja učešća, eliminisani su kocerati estradnih zvezda i sabor vraćen tradiciji i trubi, izgradjen Dom trubača, obezbeđen je smeštaj i ekstra standard za trubače, eleminisana je i svedena na minimum mogućnost uticaja na nagrade najboljim i afirmacija pobednika sabora kroz koncerte na glavnoj pozornici i medijsku promociju.

Besplatni programi i trubački koncerti će doprineti sve većoj posećenosti i interesovanju domaće i strane javnosti za boravak u Guči u dane ove manifestacije, koja inače ima potencijal da postane malo, ali lepo uređeno i sadržajima obogaćeno turističko mesto, pogotovu nakon izgradnje autoputeva i aktiviranja aerodroma Morava u Lađevcima za civilni saobraćaj, ističe predsednik Saborskog odbora Slobodan Jolović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.