Sport

ЈОШ ЈЕДАН УСПЕХ МИЛАНА МАКОЈЕВИЋА – ПРВО МЕСТО НА ДРЖАВНОМ ПРВЕНСТВУ

На Државном првенству Србије у ледном пењању (dry-tooling), одржаном прошле суботе, 4. фебруара, у Београду, а уједно је то било и 2. коло Словеначко-Хрватско-Српског купа у овој дисциплини, Милан Макојевић, алпиниста из Овчар Бање, још једном је показао да је међу најбољима. Од шест финалиста у Београду, он је најдаље стигао за предвиђено време и тако освојио прво место. Сада се већ спрема за одлазак у Словенију, где ће 4. марта одмерити вештину и снагу у 3. колу СХС лиге. Нада се да ће и на том такмичењу бити успешан и да ће одбранити прву позицију коју тренутно заузима.   

– Конкуренција није била много јака, јер није било хрватских такмичара, који се спремају за европске купове, мада је постављач смерова Марио Мусулин из те земље. Такмичење СХС купа, које смо раније организовали у Овчар Бањи на стенама Каблара, тачније, у „Четничкој пећини“, сада је одржано у једној хали на Железнику, где се, иначе, одржава обука за рад на висини. То нам је важно, јер се европски и светски купови одржавају на вештачким стенама, па смо желели да поставимо стандарде за тренинге, а можда и за неко будуће европско такмичење – каже Макојевић и додаје да га веома радује што у Чачку има све више поклоника овог захтевног, али лепог спорта. Осим њега, на овом првенству су учествовала још тројица младих такмичара из ПД „Каблар“ – Алекса Ђуровић, Василије Вучетић и Милош Васовић.

У 1. колу СХС купа, које је раније одржано у Загребу, Макојевић је освојио четврто место, али је сада, захваљујући резултату из Београда, у укупном пласману први.

– Жеља ми је да одем у Домжале у марту, када је последње коло купа СХС и да одбраним то прво место – каже Макојевић.

За нашег врсног пењача овај пласман би био још један од важних степеника у спортској каријери, будући да то прво место никада до сада није освојио. Највећи део времена до одласка у Словенију Милан ће провести на тренинзима. У сваком случају, биће стално на висини, не само на вештачкој стени у Београду, већ и на свом „радном месту“, а то су сви они тешко приступачни терени, попут високих зграда, залеђених кровова, врхова стабала…  

Организатори протеклог такмичења у Београду били су Планинарски савез Србије, Комисија за такмичарско пењање у леду и наше Планинарско друштво „Каблар“.

В. Т.

Фото: Драган Митровић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.