Grad

KAKO DO NOVOG MODELA LETNJEG KULTURNOG ORGANIZOVANJA

O novom modelu letnjeg kulturnog organizovanja i o drugim „vrućim“ temama iz čačanskog kulturnog života razgovarali smo sa Dušanom Radojevićem, gradskim većnikom za kulturu i omladinu

 Zašto i zbog čega ovog leta nemamo „Letnje dane kulture“?

LETNJI DANI K DUSAN RADOJEVIC ZA 14. STR– Čačak ovoga leta ima zaista bogatu kulturnu ponudu i gotovo da se ne oseća nedostatak manifestacije „Letnji dani kulture“. Bila je neprimetna, puna biroktaskih komplikacija, pravno-tehničkih zavrzlama, programi su se poklapali i pratili su je mnogi drugi problemi organizacione prirode… Grad Čačak je izdvajao 900.000 dinara za ovu manifestciju i rezultati nisu bili vidljivi. Došlo je vreme da se menja koncept.

Da li je u pripremi novi model, ko o njemu donosi odluku i ko na takav model može da utiče svojim predlozima?

– Novi model je već u pripremi. O tome odlučuje Gradsko veće i Skupština, po potrebi. Do sada je praksa bila da se za direktora manifestacije postavlja neko od direktora ustanova kulture, rešenjem od strane gradonačelnika. Svake naredne godine direktori bi se zamenjivali i tako u krug. To su mahom doživljavali kao obavezu, iz opravdanih razloga. Rad je zahtevao veliki trud i energiju, a rezultati nisu bili zadovoljavajući. Na novi model će u najvećoj meri uticati zaposleni u ustanovama kulture i istaknuti pojedinci, jer su oni i najkompententiji. Oni su već i davali svoje savete i predloge za izmene pravilnika i modela, ali do danas nije imao ko da ih usliši. Dolaskom novog gradskog rukovodstva kultura je postala jedan od važnih prioriteta za razvoj grada i postepeno dolazimo do novih modela finansiranja i organizovanja kulturnih i zabavnih manifestacija u gradu.

Da li budući model ima ulogu „krovne“ gradske letnje manifestacije, da li možemo očekivati nove sadržaje, projekte po pozivu, ili odabrane na osnovu konkursa?

 -Priča se o modelu krovne organizacije. Mi ćemo svakako u narednom periodu doneti kriterijume i definisati šta je to manifestacija od značaja za grad. Izvršićemo reviziju, i onde gde ustanovimo da određena aktivnost ne ispunjava uslove uskratićemo je finansijsku podršku. Time će kvalitetni programi imati više sredstava i moći će da se razvijaju. Pored toga, Grad izdvaja 3.000.000 dinara za projektno finansiranje udruženja građana koja se bave kultuom. Po raspisanom konkursu oni dostavljaju svoje godišnje planove i za to dobijaju novčana sredstva. Najbolji primeri su Kulturno-umetnička udruženja.

 Ko u tom slučaju treba da bude organizator tako velike manifestacije i da li Čačak za to ima resurse?

 -U svakom slučaju Čačak ima resurse i svaka manifestacija ima svoj organizacioni odbor. Odbori se sastoje od inicijatora, predstavnika gradskog rukovodstva, javnih ustanova i preduzeća i istaknutih pojedinaca koji odlično sarađuju. Ove godine smo svedoci da svake nedelje imamo po nekoliko društvenih, kulurnih i sportskih, kako aktivnosti, tako i manifestacija. To je dokaz da Čačak ima resurse da ponudi bogat društveni život svojim sugrađanima. Jednom rečju Čačak je živ grad.

 Da li će biti uzeti u obzir i dosadašnji predlozi ustanova kulture i drugih kulturnih delatnika?

 -Naravno da ćemo uzeti u obzir ono što govori struka, odnosno stručna javnost i da ćemo gledati da izađemo u susret zahtevima naših građana. Tu negde na pola puta se uključujemo mi kao rukovodstvo, i trudimo se da to sve bude tehnički izvodljivo i pravno moguće. Naš cilj je da zajedno kreiramo društveni život i da ga menjamo i unapređujemo, jer samo tada ćemo imati zadovoljnu publiku i vidljive rezultate.

Koji su to glavni nedostaci u letnjoj kulturnoj ponudi u Čačku?

 -Po mom mišljenju, nedostaju nam popodnevne svirke u Gradskom parku. One bi okupljale veliki broj roditelja sa decom koji bi uživali u prijatnoj muzici. Nedostaje bioskop, ali i to ćemo uskoro dobiti. Letnja pozornica, koju ćemo dobiti u okviru „Parka mladosti“ na obali Morave. U suštini, ono što nedostaje u narednom periodu će biti obezbeđeno.

Da li očekujete veće angažovanje kulturnih ustanova tokom letnjih meseci i kako da Čačak iskoristi sve svoje nesumnjive potencijale u kulturno-turističkoj ponudi?

 -Institucije kulture u našem gradu rade i leti. Zaposleni su veoma aktivni. Ove godine su zaposlenai četiri nova radnika, a povećane su i plate, što je znak pažnje da Grad razume njihov doprinos očuvanju kulture i tradicije u našem gradu. Ni jedno kvalitetno kulturno dešavanje leti ne bi bilo moguće bez njihovog aganžmana i znanja. Čačak ima velike kulturne i turističke potencijale, ali da bismo njih iskoristili potrebna su nam velika finansijska sredstva. Ovih dana možete videti kako se Ovčar Banja menja. Ona je naš najveći turistički potencijal. Ovčar Banju očekuju lepi dani. Ulagaćemo u promociju „Kupusijade“, „PRIČE“, „Karusela“, „DUK-a“, „Disovog proleća“, “ Memorijala N. Petrović“ i mnogih drugih manifestacija koje promovišu naš grad. I naravno Biblioteka. Mi ćemo sledeće godine obeležiti 170 godina postojanja jednog od najstarijih čitališta u Srbiji, svečanim otvaranje nove zgrade Biblioteke koja će biti najveće i najlepše zdanje ovoga tipa u Srbiji.

Dušan Darijević

Оставите одговор