Društvo Zdravstvo

КАКО ПРЕПОЗНАТИ АКО МЛАДИ УЗИМАЈУ ДРОГУ?

– Упадљиве промене понашања, било да се деца нагло повлаче или су претерано активна, улазак у ново друштво, избегавање дотадашњих пријатеља, неки су показатељи који би могли да буду упозорење за родитеље и не би их требало олако приписати адолесценцији – указује др Жана Ерић, психијатар, субспецијалиста за лечење болести зависности Опште болнице Чачак.

И младе особе које користе дрогу могуће је препознати голим оком. Најчешће су незаинтересоване за свет око себе, као и школске обавезе и не само да то ”нису више иста деца”.

– Стално су поспана, повлаче се у себе, беже са часова, понекад су хиперактивна, али, углавном, повучена. Могу се препознати и ако су им очи стално крваве и имају замагљен поглед. Све би ово требало да буде аларм за родитеље и просветне раднике – напомиње и Марија Лукић, професорка Машинско-саобраћајне школе и чланица Тима за превенцију наркоманије у школама.

Професорка Марија Лукић, др Жана Ерић и др Данијела Парезановић

Иако веома важан, препознавање је само један корак у борби против наркоманије. Оно што би најпре требало да уследи је превенција. Наизглед се чини да је лако, али захтева време и посвећеност одраслих. Најважније карике су породица и школа. Није нимало неважна ни улога читаве друштвене заједнице.

– Морамо стално да разговарамо са децом, нарочито родитељи, да им предочавамо шта је добро, а шта није. Многи проблеми потичу из куће и најближег окружења. Није лако, али родитељи морају издвојити време за разговор са децом. Уколико немају коме да се повере, могу наћи у безнађу. Ако нису загрљена у породици, тражиће загрљај на другој страни! Веома је важна и улога просветних радника, посебно одељенских старешина. Неопходно је да стекнемо њихово поверење да би деца имала коме да се обрате и, ако је потребно, затраже помоћ на правом месту, не од људи који, или нису увек добронамерни, или не знају како да им помогну. Прави смер су родитељи, школа, здравствени радници. Јачати породицу, школу, едуковати родитеље и децу… Сви морамо обратити пажњу. И медији. Не сме начин живота појединаца који узимају дрогу да буде приказиван као престижан, без обзира на то којим се послом баве – каже професорка Марија, мајка и просветни радник.

Као чланица Тима за превенцију наркоманије у школама, учествовала је на многим предавањима, прошла неопходне обуке и применила оно што препоручује породицама и просветарима. Разговара са ученицима. Детаљније се посветила том проблему и због сазнања да најмлађе дете које узима дрогу има свега десет година. Био је то податак који је сазнала на обуци чланова тимова за борбу против наркоманије у школама. Пре пет година, не дај Боже да има драстичнијих примера…

Још један повод за подсећање на превенцију био је и 26. јун, Међународни дан борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге. Обележен је и у Чачку. Из Завода за јавно здравље на тај проблем изнова су указали лекари и просветари. Ове године, главна тема била је: ”Људи на првом месту! Зауставите стигму и дискриминацију, ојачајте превенцију!”

(Детаљније у наредном броју „Чачанског гласа“)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.