Društvo Kultura

МОНОДРАМА „ВЕТАР И ЗАСТАВЕ“ НА ВИДОВДАН У БЕОГРАДУ!

На Видовдан 28. јуна 2023. године од 18 часова у Музеју Вука и Доситеја у Београду биће одржан уметнички перформанс, чија је тематика снажно укорењена у историју и сећања на херојску прошлост нашег родног краја. Наиме, ради се о монодрами „Ветар и заставе“ која је посвећена чувеном чачанском јунаку Танаску Рајићу.

Овакав културни догађај уприличен ће бити на овај дан и у години у којој је Чачак проглашен Првом престоницом културе Србије!

      Атанасије Танаско Рајић, Kарађорђев барјактар, један је од најистакнутијих устаничких јунака и старешина. Рођен 1756. године у селу Страгарима подно Рудника послужио је као инспирација нашем прослављеном писцу Дејану Стојиљковићу да напише монодраму „Ветар и заставе“ за Градско Позориште Чачак. Танаска Рајића игра наш млади глумац Никола Шурбановић, док је режија поверена Милану Милосављевићу. Ова монодрама, предпремијерно је изведена 28. јуна на Брду Љубћу, као део Видовданских вечаности, а ове године на Видовдан игра у Музеју Вука и Доситеја (Господар Јевремова 21, Београд) као један од програма Чачка као престонице културе Србије који се изводе у Београду. Улаз је слободан.

      Танаска Рајића неретко називају нашим Вилијемом Воласом, чувеним шкотским јунаком, овековеченим у филму „Храбро срце“ Мела Гибсона. И заиста, постоје невероватне паралеле. Баш као и Волас, Рајић је био човек из народа, посвећен идеалима породице, поштења и слободе. И умро је кличући слободи, баш као и Волас. Танаско је народни херој нашег народа, баш као што је Волас народни херој шкотског. Мало је таквих див-јунака у историји свих народа, а не само нашег. Никола Шурбановић је изузетна појава као глумац, харизматичан, талентован, елоквентан…

„Не могу да замислим идеалнијег за улогу Танаска Рајића“ наглашава Стојиљковић. Kостим је радила Марина Меденица која између осталог потписује костим за филм и серију „Нечиста Kрв“. Музику и дизајн звука потписује композиторка Петра Перовић, женски вокал је првакиња наше опере Сања Kеркез. Шминку је радила Ирина Томашевић, док је органзатор представе и инспицијент Станислав Младеновић. Извршну продукцију потписује копродуцент предстве Марко Чкоњевић, док је продуцент представе Братислав Јанковић, директор Градског Позоришта Чачак.

Удружење Чачан у Београду позива све заинтересоване да све што су слушали и о чачанским извођењима ове монодраме, да посетиоци угледају и у Београду!

Извор: Удружење Чачана у Београду

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.