Srbija

KALIGRAFIJA I IKONOGRAFIJA KAO KULTURA SEĆANJA

ČETVRTA RADIONICA ODRŽANA U OVČAR BANJI

U Ovčar Banji je od 3. do 11. avgusta četvrtu godinu za redom održana je Kaligrafsko-ikonopisačka radionica. Autor ovog projekta je  Božidar Plazinić. umetnički rukovodilac Centra za vizuelna istraživanja „Krug“, koji ga i realizuje.

KALIGRAFSKA RADIONICA

U realizaciji ovogodišnje radionice radilo je šest studenata umetničkih fakulteta sa kragujevačkog i beogradskog univerziteta, četiri učenika Umetničke škole u Čačku i njihova profesorka akademski vajar Ana Bogićević, kao i mr Lazar Dimitrijević, profesor umetničkog fakulteta FILUM u Kragujevcu, koji su bili instruktori radionica.

-Ovaj projekat je zasnovan na istorijskoj činjenici da je u okviru Ovčarsko-kablarskih manastira u XVI i XVII veku bila razvijena kaligrafska i ikonopisačka delatnost, ali i na činjenici da veliki broj studenata našeg kraja upravo to studira na umetničkim fakultetima. Projekat je ujedno i deo programa Turističke organizacije Čačak, i deo turističke ponude.

KALIGRAFIJA

On pripada kulturi sećanja, kako na istoriju, tako i na podatak da sve više zaboravljamo lepotu pisanja, potisnutu, nažalost, novim tehnologijama – rekao je autor projekta Božidar Plazinić.

Radovi nastali na ovogodišnjoj radionici biće prikazani na izložbi kojom, kao i prethodnih godina, započinje pesnička manifestacija „Disovo proleće“, i na Sajmu turizma u Beogradu. Nakon toga pridružiće se već formiranim fondovima u Međuopštinskom istorijskom arhivu i Narodnom muzeju u Čačku.

Z. L. S.

Оставите одговор