Aktuelno Politika

Spoj teorije i prakse

 

 

Ugovor o saradnji potpisali Mašinsko-saobraćajna škola i tekstilne kompanije „Velteks“, „P.S. Fashion….“ i „Tifani“

 DSCN6236

Dualno obrazovanje zaživelo je i u Čačku. Na smeru modni krojač u Mašinsko-saobraćajnoj školi u prethodnom upisnom roku primljeno je 29 učenika. Ostalo je još jedno slobodno mesto.

– Naša škola će obezbediti sve što je učenicima potrebno za teriorijsku nastavu, imaće i stručne predmete. Kompanije „Velteks“, „Tifani“ i „P.S. Fashion….“ imaće instruktore koji će se, u saradnji sa školskim koordinatorom, pobrinuti za praksu. U prvoj godini deca će jedan dan sedmično pohađati prakstičnu nastavu, u drugoj dva, a u trećoj tri dana. Modni krojač je trogodišnji smer. Primili smo 29 učenika, ostalo je još jedno slobodno mesto za novi upisni rok krajem avgusta – kaže Aleksandar Dilparić, profesor u Mašinsko-saobraćajnoj školi.

Ugovor o realizaciji dualnog obrazovanja danas su u hotelu „Beograd“ potpisali predstavnici Mašinsko-saobraćajne škole i tri najpoznatije čačanske tekstilne firme. Zvanična saradnja uspostavljena je u sklopu radionice na kojoj je predstavljen projekat „Get involved in EP4A“, koga finansira Erasmus plus program Evropske unije. Cilj programa je razvijanje saradnje školsta i privrede. Realizacija projekta započeta je prošle godine i trajaće do 2018. Na radionici su, osim tekstilne industrije i srednjeg stručnog obrazovanja, učestvovali i predstavnici gradskog rukovodstva i Privredne komore Srbije, Kraljeva i Čačka.

– Vlasnica „Velteksa“ i ja smo završile u Nemačkoj školu koja je bila zasnovana na sistemu dualnog obrazovanja. Nastojaćemo dag a primenimo i unapredimo – obećava Milica Dušanović, u ime firme „Velteks“.

– Na našem tržištu rada vlada paradoksalno stanje. Ima toliko nezaposlenih, a firme traže kadrove kojih nema u ponudi. Mi bismo mogli da zaposlimo više od 50 krojača da ih ima na tržištu rada. Nedavno smo organizovali obuku i uskoro ćemo primiti nove radnike. Nadam se i da će učenici koji kod nas budu pohađali praktičnu nastavu ostati da rade posle školovanja – optimista je Ivan Radovanović, predstavnik kompanije „P.S. Fashion….“

DSCN6240

Za dolazak mladih spremni su i zaposleni u „Tifaniju“.

– I ranije smo bili zainteresovani za dualno obrazovanje. Imamo želju, volju i kadrove da obučimo mlade – potvrđuje Tamara Karapanxić, PR marketing.

Modni krojač je trogodišnje zanimanje, ali će uspešni đaci imati priliku da nastave školovanje.

Na zahtev privrednika, inicijativa za uspostavljanje dualnog obrazovanja pokrenuta je još 2013. godine. Do sada je realizovano nekoliko projekata, iškolovano je više od hiljadu učenika i ostavarena je saradnja sa 60 preduzeća.

DSCN6219

– Ove godine dualno obrazovanje je i zvanično postalo deo našeg školskog sistema. Zastupljeno je u skoro svim većim srpskim gradovima. Novi sistem rada prihvatilo je 100 škola, a ostvarena je saradnja sa približno 300 kompanija. Čačak je jedan od uspešnih primera dualnog obrazovanja. Profil modni krojač ranije nije bio zastupljen u našem obrazovnom sistemu – napominje Ana Stojanović, rukovodilac Centra za dualno obrazovanje Privredne komore Srbije.

– U Čačku ima jedno, u Kraljevu tri odeljenja dualnog obrazovanja, na smerovima stolar, bravar i varilac. Smer modni krojač otvoren je i u Novom Pazaru – navodi Zvonko Tufegdžić, direktor PKS Regionalne jedinice Kraljevo.

U Zakon o dualnom obrazovanju mogao bi da uvrsti i program prekvalifikacije, što bi omogućilo generacijama koje su već završile srednju školu da, po skraćenom sistemu, steknu nova zvanja.

DSCN6227

U Čačku je za sada otvoreno jedno odeljenje dualnog obrazovanja. Kako je najavio Vladan Milić, pomoćnik gradonačelnika, naredne godine u Prehrambeno-ugostiteljskoj školi trebalo bi da bude uveden poljoprivredni smer. Zastupljenost novih obrazovnih profila u narednim godinama najviše će zavisiti od potreba privrede.

Na radionici koju je danas organizovala Privredna komora Srbije, Raškog i Moravičkog okruga novostečene veštine krojačkog zanata predstavili su polaznici lutkarske radionice. Radionica je letos organizovana u regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.