Kultura

„КАМЕО“ – ЉУБАВ ПРЕМА ФИЛМУ

СОФИЈА ДИМИТРИЈЕВИЋ, СТУДЕНТКИЊА ДРАМАТУРГИЈЕ О  ФЕСТИВАЛУ КРАТКОГ ФИЛМА КОЈИ ПОКРЕЋЕ У ЧАЧКУ

Студенткиња драматургије Факултета драмских уметности у Београду, Чачанка Софија Димитријевић (2001), покренула је овог летау Чачку Фестивал кратког филма„КАМЕО“, који ће бити одржан 11. и 12. августа. У одличном одзиву на конкурс за младе ауторе расписаном овог пролећа, одабран је 21 филма који ће чачанска публика бити у прилици да већ следећег четвртка и петка погледа од 20 часова у великој сали Дома културе. Софија Димитријевић има 21. годину, уписује трећу годину факултета и за „Глас“ говори управо о фестивалу, лету и љубави према филму…

ШТА ЈЕ ПОКРЕНУЛО САМУ ИДЕЈУ?

– Када сам уписивала Факултет драмских уметности, размишљала сам о Чачку као граду великог културног потенцијала, талентованих људи и твораца идеја. Томе сведоче и бројни писци и уметници који годинама уназад досежу до европских центара и своја дела деле са светом. Пошто култура почиње да бива део нас од најранијих дана, тиме је њено постојање у нашем одрастању круцијално.Сусретали смо се са музичким фестивалима, музејским поставкама и галеријским изложбама, али Чачку је суштински недостајао филмски фестивал.

КО ЈЕ КАКО ДЕФИНИСАО ИДЕЈУ?

– На идеју да оснујемо фестивал кратког филма КАМЕО управо у нашем граду, дошли смо крајем прошле године. Катарина Бугарин, Никола Николић и Никола Топаловић схватили су значај децентрализације специфичне културе кратког филма. Отуда смо месецима размишљали о идеји и програму фестивала, да бисмо дошли до изузетно важне речи ком желимо да га обојимо: слобода.

КОНКУРС ЗА МЛАДЕ, ОДЗИВ?

– Отворивши конкурс младим ауторима и ауторкама, желели смо да им пружимо могућност да се нашем граду покажу широким дијапазоном својих остварења. Отуда нам је пристиглоседамдесетак најразличитијих филмова играног,експерименталног, анимираног и документарног карактера. Извршили смо селекцију, а 21 одабрани филм имаћемо прилику да погледамо 11. и 12. августа од 20 часова у великој Сали Дома културе у Чачку.Након тога, наша публика ће оба дана од 21,30 имати прилику да разговара са ауторима филмова, гостима Фестивала, где ће моћи да сазна све о креирању и настанку једногкратког филма.

Прва улога

ГОСТИ ИЗ СВЕТА?

С обзиром на то да је кратки метар занимљива и широко распрострањена европска форма о којој се много не зна у мањим местима, било нам је важно да доведемо светски афирмисане ауторе који ће нам из прве руке о томе говорити.Наши гости су филмска редитељка Маја Новаковић и редитељ Марко Грба Сингх, који ће током оба фестивалска дана одржати мастерклас, где ће чачанска публика имати прилику да погледа њихове награђиване филмове и „А сад се спушта вече“ и „Рампарт“.

ЈЕДАН ОД ФИЛМОВА ЈЕ И У НОМИНАЦИЈИ ЗА ОСКАРА?

– Редитељка Маја Новаковић ће нам се 11. августа у 18 часова представити својим филмом „А сад се спушта вече“, који говори о двема старијим женама које живе изоловано на брдима Источне Босне. Природа је ентитет са којим оне причају и кога оне ослушкују. Филм истиче нематеријалну културну баштину, кроз приказ ритуала против временских непогода. Приказује се једноставност и чистота њиховог живота. Филм је до сада приказан на више од сто филмских фестивала у свету, а на фестивалу у Северној Каролини, освојио је награду жирија за најбољи кратки филм и тиме директно ушао у квалификације за номинацију за Оскара.

Кора од поморанџе

И НАГРАЂЕНИ „НАЈБОЉИ ДЕБИТАНТ“?

– Филм Марка Грбе Singha „Рампарт“, који ће бити приказан 12. августа у 17,30 часова у Чачку, доживео је своју светску премијеру на фестивалу у Локарну 2021. године, а освојио је награду „Најбољи дебитант“ на Докуфесту у Призрену и Гранд При фестивала Кино Павасарис. У овом остварењу, посведочићемо „сећањима на ноћне море испреплетаним са успоменама из детињства. Дедин видео рекордер, кућни љубимци, породична окупљања и призори из неизвесних година 1998. и 1999. откривају свакодневни живот обухваћен историјским догађајем.“

ШТА ЋЕМО ЈОШ ВИДЕТИ?

– У току два фестивалска дана која нам предстоје, погледаћемо филмове аутора широм региона. У четвртак, 11. августа, ћемо видети остварења: Стевана Војводића „Прва улога“, Душана Поповића „Успомена из Сокобање“, Исидоре Вулић „Кора поморанџе“, Тамаре Броћић „Сан“, Јоване Лазин „Плићак“, Огњена Тадића „Lesnu Dych“, Марка Петровића „Мантре“, Маyе Јанковић „Разгледнице мојој мајци“, Људмиле Коробове “ ’Ајмо, сајфер“, Предрага Мунишића „Жута параноја“.

ДРУГО ВЕЧЕ?

– У петак, 12. августа, гледаћемо филмове: Данила Петровића и Маше Ђорђевић „Дарлинг?“, Тамаре Броћић „У шифоњеру“, Адема Тутића „Белези“, Мирослава Илића и Марије Грушкове „Let’s call it a day“, Милице Ракић „Несврстана“, Данила Станимировића „Прокоп“, Јована Илића „Благи“, Миље Ковач „Штакори“, Огњена Ракчевића „Глигорићева Мар Дел Плата: краљева индијска варијанта“, Мирка Пантелића „Радни процес“ и Ане Шамара „Параметар за дубину дисања“.

Успомена из Сокобање

ЦИЉ ФЕСТИВАЛА?

– Пратећи програм фестивала ће бити ВР биоскоп у Галерији „Рисим“, где ће посетиоци оба дана од 10 до 20 часова имати прилику да испробају специфичну ВР технику гледања филма.Крајњи циљ Филмског фестивала КАМЕО је ширење филмске културе међу младима у Чачку. Надамо се да ће након ове ревијалне, прве и експерименталне године, кратки филм добити препознатљивост и видљивост у нашем месту, а да нам године које предстоје носе летњу филмску извесност и нова остварења редитеља широм Европе.

ШТА ПОСЛЕ СТУДИЈА?

– Након завршетка студија волела бих да подједнако останем у позоришту и на филму. Сматрам да студије драматургије пружају ту могућност, а да је писање позоришног комада подједнако узбудљиво као псање филмског сценаријаи креирање филма. Први циљ након краја студија био би реализација сценарија за дугометражни филм.

Зорица Лешовић Станојевић

Фото: Софија Димитријевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.