Društvo Kultura

КАО НЕКАДА, У ДОБРА, СТАРА ВРЕМЕНА…

КОНЦЕРТ  “СТАРОГ ГРАДА”, ПРЕПУН ЕМОЦИЈА, ОДУШЕВИО ПУБЛИКУ

Чачанска публика је на недавном концерту оркестраСтари градимала прилику да буде део топле приче о некадашњој вароши и песама, које су је пратиле кроз време. На концерту, одржаном  после три и по године, у препуној сали Дома културе, публика је уживала у старим, градским  песмама, романсама, шлагерима, али и ауторским  песмама једног од најомиљенијих чачанских бендова. Топлој и емотивној атмосфери допринела је и видео продукција са више од 100 фотографија старог Чачка. Песме су будиле посебна осећања и оживљавале  тренутке неких старих, заборављених времена, са понеком сузом у оку

Оркестар “Стари град” припремио је прави музичко-сценски наступ, под називом “Стара чаршија”, а поред чланова бенда, који чине Милан Еровић, Лена Савић, Вук Сретеновић, Сара Жижовић, Милан Пајовић, Александар Алемпијевић и Александар Еровић, наступили су и гости Невена Тараило, Марко Жигмановић, Зоран Марјановић, Драган Радојевић и Драгољуб Дуде Лукић.  

– На концерт је дошло више људи, него што смо очекивали. Улаз јесте био слободан, међутим, штампане су карте да би се публика лакше сместила у салу. Инересовање је зиста било велико, карте су “плануле” за два дана. Сала је била препуна, публика нас је на најлепши начин изненадила, овацијама и добром енергијом… Али, и ми смо за публику приредили посебан репертоар и наступали смо акустично, што је допринело топлој атмосфери. Биле су то песме пуне емоција наших старих Чачана и живота у граду, али свирали смо и ауторске песме. Лепим колажом смо будили сећања и, можда, заборављене емоције – преноси своје утиске Александар Еровић, један од оснивача бенда.

Наш саговорник подсећа да су за време короне имали мање посла, али и напомиње да су све песме, које су до тада компоновали са њиховим пријатељима Александром Милосављевићем и Зораном Марјановићем, добиле нови облик, нови живот.    

– Вредно се радило и на новим песмама, а прошле године је урађен и спот за песму “Веверица”. Крајем новембра излази сингл “Виолино свирај”, дигитално издање ПГП РТС-а, а снимили смо и спот који је урадио Александар Алемпијевић. Ауторски рад оркестра “Стари град” препознатљив је на музичкој сцени Србије од 2019. године, када је изашао албум “Небо изнад Старог града”. Публика је на све песме лепо реаговала. Драго нам је што смо цео концерт снимили, јер ће бити приказан на телевизији “Галаксија”, после Нове године. Такође, биће емитован и на таласима “Радио Београда”, музчки уредници желе да га пусте у емисији “Водимо вас на концерт”. Посебно нас радује што ћемо, највероватније крајем маја или почетком јуна, наступати и у оквиру програма “Чачак, прва престоница културе”, с обзиром на то да ће једно вече бити посвећено и старом Чачку. Наш град има пуно да покаже у уметности уопште, па и у музици, коју ћемо ми представити – каже Еровић, најављујући и да је у припреми нови ауторски албум, али о томе другом приликом.

Иначе, оркестар “Стари град” је основан 1994. године, као акустични четверац, познат по томе што су међу првима на својим акустичним инструментима успешно обрађивали многе домаће и светске мелодије. С временом су, доласком нових чланова, такође, врсних музичара, израсли у велики оркестар. Аутентичним их чини њихова снажна, позитивна енергија и искрена емоција коју деле са публиком, што су потврдили и на овом носталгичном концерту. А наш саговорник на крају разговора певуши речи песме, која је оставила најјачи утисак на публику: “Пиши ми, макар највеће лажи, само једно ти не кажи”…

Н. Р.

Фото: Александар Михаиловић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.