Aktuelno

“KEPA & FREE SPIRITS” ВЕЧЕРАС У “СРПСКОМ ПАБУ”

“ЗАВЕШТАЊЕ” МЛАЂИМ ГЕНЕРАЦИЈАМА

Слободан Стојановић Кепа, бубњар оригиналне поставе и један од оснивача групе “Смак”, и његов бенд “Kepa & Free Spirits“  вечерас (петак, 13. април) у “Српском пабу”, представља свој албум “Завештање”. Албум садржи 16 песама групе “Смак”, одсвираних у новим аранжманима. Сви они који чују свирку групе “Kepa & Free Spirits”, а волели су “Смак”, волеће га још више. Јер, они не желе да умање вредност ове легендарне групе, него, напротив, да дају тим песмама нови живот и “Смак” учине бесмртним. Овако је најављен наступ крагујевачког бенда у чачанском локалу, познатом по доброј свирци, а његови чланови Слободан Кепа Стојановић (бубњеви), Михаел Фафа Стојановић (гитара), Јован Јовановић (басиста) и Ана Поповић (вокал) подсетиће вас на непревазиђени рок звук песама “Даире”, “Шумадијски блуз”, “Невидљиве теразије”, “Корњачина кожа”, “Црна дама”…

Заједно са Вашим бендом “Free Spiritsобјавили сте албумЗавештање”, у издању ПГРРТС, са песама легендарне крагујевачке групеСмак”. Публика је одлично реаговала, а колико сте Ви задовољни?  

– Углавном је наша музика наишла на пријатно изненађење код публике. Трудили смо се да песме које смо урадили не личе на “Смак”, али смо успели да сачувамо суштину песама и мислим да смо у томе успели. Албум је на основу гласања људи и слушалаца “Радија 202” проглашен за најбоље издање ПГП-РТС за 2017. годину. То довољно говори.

Шта Вас је крајем 2015. подстакло да оснујете групуКепа и слободни духови”? Имали сте и тешку операцију кичме 2011. године, али ни то Вас није спречило.     

– Већ постаје фраза, али је истинита… Љубав! Можда не бих истрајао у томе да нисам срео мог гитаристу Фафу, са којим сам почео да свирам и радим на пројекту „Завештање“. Цела идеја је почела од нас двојице, прво смо планирали да урадимо инструментални албум, али како смо кренули са наступима, публика је на сваком концерту певала са нама. Тако да смо Фафа и ја одлучили да убацимо женски вокал. У бенд је дошла Ана Поповић и басиста Јован Јовановић, који су целом пројекту дали лични допринос.

НаЗавештањусте, чини се, мало другачије одсвирали песме старе и 40 година. Песме су у различитим стиловима, од рока и блуза, до фанка и xеза, ауживосте снимили девет, које личе на првобитне верзијеСмака”. С обзиром на то да Ви већ имате Вашу публику, шта је уствари била Ваша жеља, односно циљ овог албума?     

– Циљ је да те песме и даље живе. Овај албум остављамо млађим генерацијама, као наше и моје лично „Завештање „.

Које песмеСмакаВи никада нећете заборавити?   

– Има их више, поготову оне које нисмо свирали уживо, као на пример, песме “Огледало”, “Зашто не волим снег”, “Пут од балона” и многе друге комплексне песме, које никада нисмо изводили.

Како оцењујете данашњу рок сцену?   

– Све је добро осим музике!

Да ли међу младим бендовима има наследникаСмака”?  

– У наше време, крајем 60-их и почетком 70-их, постојали су музички хероји, као што су Jimi Hendrix, Led Zeppelin, Eric Clapton и још многи други, који су се трудили да само добро свирају. “Смак” је из те генерације. А сад се труде, да напишу добар текст, да га углавном изрецитују, а не да га отпевају. Тако да не видим наследника.

Ви имате идеју, што се данас углавном изгубило. Данас влада комерцијална музика, а рок је негде на маргини. Да ли би и како могли да вратимо некадашњу рок културу? 

– Делимичан одговор се налази у претходном. Треба тежити ка квалитету и бити много упоран, под условом да постоји идеја.

Ви сте од родног Краљева добили Октобарску награду и звање почасног грађанина, а Сребрну медаљу за заслуге на Дан државности од председника Томислава Николића. Колико Вама значе та признања и колико су награде битне, као подстицај за неке младе бендове?    

– У сваком случају то годи, јер је то нека врста признања да неко поштује твој рад. Добио сам више награда, али једна од најдражих ми је награда за албум „Завештање „.

Који су планови Ваше групе, да ли ће ускоро уследити и реализација ауторског материјала? 

– Скинули смо једно велико бреме, што се тиче албума „Завештање“. Сад предстоји ауторски рад, који радимо растерећеније, али много одговорније.

Шта ће Чачани моћи да чују на Вашој свирци, уСрпском пабу”? 

– У “Српском пабу” је промоција албума „Завештање“ и логично је да свирамо композиције са тог албума.

Нела Радичевић

Антрфиле:

Слободан Стојановић Кепа рођен је 26. новембра 1950. године у Краљеву. Живи и ради у Крагујевцу. Познат је као бубњар и један од оснивача групе “Смак”, али је свирао и у бенду “Цвеће”, са којим је издао један албум.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.