Društvo Kultura

„КЊИГА ЗА СВАКИ ДАН” – ШТИВО КОЈЕ ПОУЧАВА, ПОДУЧАВА И ЛЕЧИ

ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА „ВЛАДИСЛАВ ПЕТКОВИЋ ДИС” ОДРЖАЛА ПРОГРАМ О ПСИХОЛОГИЈИ ЛИЧНОСТИ „(ПРЕ)ПОЗНАЈ СЕБЕ”

Како човек савременог доба најмање познаје структуру своје психе са стручног аспекта, а заинтересује се за исту упливом у својеврсна стања која су узрокована одређеним проблемима, тако је „Књига за сваки дан” Петра В. Јекнића, у уторак, 6. децембра промоцијом у Малој сали Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” расветлила поменуто. Програм о психологији личности „(ПРЕ)ПОЗНАЈ СЕБЕ” био је вече представљања књиге аутора Петра В. Јекнића, у којем је, поред аутора учествовала и проф. др Зорица Кубурић, уредник издања и Центар за емпиријска истраживања религије Нови Сад. Водитељску реч кроз анализу свих поглавља романа у дијалогу са аутором, уредником и многобројном публиком имала је Биљана Раичић, библиотекар Градске библиотеке.

Фото: Милица Матовић

 О препознавању себе и човековој свести Петар В. Јекнић, аутор сведочи како би разрешио именовање програма којим је представљена његова књига: „Човек, пре свега, не препознаје појмове. Ми не знамо ни српску реч за појам психа, а камоли да знамо психодинамику и остало. То је недопустиво у 21. веку да знамо сва ова технолошка чуда, а да о себи не знамо ништа јер не учимо у школи, нити нас ко учи у кући. Радећи са клијентима дошао сам до тога да је много лакше ако бих ја направио нешто што није никакав уџбеник, него су кроз примере објашњене основне ствари из психологије у вези са психичким, душевним, душом. Психа је душа, али ми психолози се душом бавимо на један начин, психијатри на други начин, а религија на трећи начин. Књига представља сиже основних знања из области психологије, али не на академском нивоу, него на оном обичном, људском, народском… Писана је језиком који је прилагођен и са седамдесет примера из праксе.”

Фото: Милица Матовић

Петар В. Јекнић, психолог и гешталт психотерапеут је своју праксу отелотворену књигом изделио на поглавља која су пажљиво структуирана. Стручни термини су приближени читаоцу који није детаљно стручно упућен у сфере психолошког и психотерапеутског деловања. О наведеном аутор Јекнић подробно објашњава: „Бавио сам се структуром људске душе, ресурсима, испитивањем шта је то унутра, какав је то несвесни део… Отворено је питање развоја, како се уопште развијамо, улогама и значајем стреса…На крају књиге је питање аксиозности јер мислим да је то тема која ће у мом даљем раду бити централна. Желим да радим са људима који пате због тога јер та аксиозност заиста убија кввалитет живота. Према подацима које поседујемо о учесталости аксиозности, код мушкараца је присутна 30% код жена и 20% код мушкараца, од броја оних који су се јавили психијатру, ако је то 50% популације, онда је такав податак.”

Фото: Милица Матовић

Неговање и значај душе су различито схваћени и прихваћени код људи, што потврђује и реч гешталт психотерапеута Јекнића, аутора књиге: „Људи су свесни значаја када има проблема, али, иначе, не… Ми то решавамо врло једноставно и врло лоше. Постоји пет особина које су препрека сваком развоју, то су: лењост, површност, неодговорност, недисциплина и неорганизованост, не за себе, него за другог. Сви људи имају те особине. Док те особине не смањимо, нећемо ми ништа урадити јер све остаје филозофирање неко, прича шта је корисно, шта је добро…Ваља то све применити!”

Фото: Милица Матовић

Проф. др Зорица Кубурић, уредник књиге закључила је о лепоти „Књиге за сваки дан” да се лепота њена огледа у несвакидашњем, што аутору даје једну врсту приступа психотерапији која се ослања на клијенте, а не на стручњаке који се баве науком.

„Књига за сваки дан” Петра В. Јекнића поседује промишљања у пракси која се ослањају на човеково искуство душе, стања у којем се налази услед препрека, а које као такво треба расветлити и разрешити штивом које поучава, подучава и лечи.

Милица Матовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.