Kultura

Концерт: „Лучинушка“


Друштво српско – руског пријатељаства „Таково“ и Културни центар Горњи Милановац поклањају својим суграђанима на концерт свеславенских песама Академског хора Филолошког факултета Универзитета у Београду „Лучинушка“. Концерт ће бити организован у петак, 25. новембра 2022. године од 19:30 сати у великој сали Културног центра.

Пола века хора „Лучинушка”
„Лучинушка“ – Славистички хор Филолошког факултета Универзитета у Београду, на позив Културног центра, у суботу, 24. јануара од 19 сати одржаће свечани концерт у сали Гимназије „Таковски устанак“.
Руководилац и диригент хора је проф. Андреј Тарасјев.

Пре пола века на Одсеку за славистику Филолошког факултета у Београду професор Андреј Тарасјев окупио је групу студенткиња које су песмом испуњавале време између часова. Врло брзо, неформална група прерасла је у хор, који су у прво време искључиво чиниле студенткиње Славистике. Циљ хора био је да се кроз неговање музичке традиције словенских народа што боље савладају и језик и култура и књижевност народа чији су се језици студирали, а уз то да се и олакша и занимљивијим учини и само студирање. Није прошло много времена, а хору су се прикључили и студенти са других одсека Факултета, као и они који нису студирали на Филолошком факултету. Тако је хор прерастао у градски хор, који је и даље неговао музичко наслеђе словенских народа.
Бројне су генерације прошле кроз хор, а свима је била заједничка љубав према песми, саборности, поезији. Низали су се чести концерти и гостовања: Москва, Лењинград, Загреб, Осијек, Горњи Милановац, Нови Сад, Шид, Лозница, Сомбор, Тител, Бечеј, Јагодина, Параћин…
Последњих година хор наступа под именом ЛУЧИНУШКА и део је Друштва за очување спомена на Русе у Србији. И данас га са једнаким жаром и посвећеношћу води проф. Тарасјев, а окосницу хора чине управо оне „девојке“ које су у хору од његовог оснивања.
Реч луч у свим словенским језицима означава бакљу, ватру, светлост, а хор се првобитно звао „Ивушка” по истоименој песми.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.