G.Milanovac Region

Коњовићеви пастели ускоро у Модерној галерији Културног центра

Пастели Милана Коњовића од 22. септембра 2022. године биће изложени у Модерној галерији Културног центра Горњи Милановац.
Изложба Милана Коњовића под називом „Пастел као изазов” реализује се у сарадњи са Галеријом “Милан Коњовић”, а у оквиру Међународног фестивала кратког филма “Кратка форма” и Дана “Мије Алексића. Поставка ће садржати 25 слика у техници пастела. Аутор изложбе је Небојша Васић, академски сликар.
Пастел је једна од ликовних дисциплина којом се Коњовић у два наврата веома предано бавио. У периоду од 1943-1944. године, а касније 1949.године, ту технику је прихватио више као испит и сликарски изазов. Овај опус не бележи нову фазу у његовом стваралаштву, већ посебну целину која нам открива неке особине у бољем сагледавању Коњовићеве уметничке личности…

Стваралаштво Коњовића
Уметнички пут Милана Коњовића започиње тзв. „раном фазом”, за време школовања по средњој Европи. Одласком у Париз, боја постаје битан елемент сликарства, те настају прва ремек дела у „плавој фази”, коју повратком у домовину смењује страствена „црвена фаза” на сликама предела и људи Војводине и Дубровника. Рат и заробљеништво стишавају колорит „сиве фазе”, а 1953. долази до прекретнице, слободнијег односа према предмету и доминације чисте, интензивне боје на делима „колористичке фазе”, сликарске оријентације која кулминира у „асоцијативној фази”, најзрелијем периоду уметниковог стваралаштва. „Византијска фаза”, настала у позним Коњовићевим годинама, инспирисана византијским иконама и фрескама, затвара круг уметничког пута.
Иначе, Опус Милана Коњовића чини више 6.000 радова: уља, пастела, акварела, темпера, цртежа, таписерија, позоришних сценографија, скица за костиме, витража, мозаика и графика. Створио је лични препознатљиви стил експресионистичког темперамента, а пуну афирмацију доживео на 294 самосталне и 693 колективне изложбе у Југославији и бројним центрима Еуропе (Праг, Будимпешта, Беч, Лондон, Амстердам, Рим, Париз, Атина, Москва) и света (Сао Паоло, Њу Јорк, Сан Франциско…).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.