Društvo

КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ ПРОТИВ Н.Н. ЗБОГ НЕОВЛАШЋЕНИХ МАРКАЦИЈА НА КАБЛАРУ

Туристичка организација Чачка (ТОЧ) и Планинарско друштво „Каблар“ поднели су кривичне пријаве ПУ Чачак против Н.Н. лица због изазивања опште опасности. Повод ових пријава је недавни догађај, када су се осам туриста из Београда и Краљева изгубили на обронцима Каблара, пратећи маркацију, коју, како кажу туристички радници и планинари, већ годинама на своју руку обележава иста особа. Од марта ово је трећи случај да су се туристи нашли у опасности на истој стази, “јединици“, која иначе важи за тежу, а искључиви разлог је што су, углавном из неискуства, пратили ознаке који нису постављене по правилнику Планинарског савеза Србије (ПСС).

У Овчарско-кабларској клисури постоји осам званичних стаза и ОКТ (Овчарско-кабларска трансферзала), које су заједно обележили ТОЧ и планинари. Све ове стазе су уписане у мапе ПСС. Према речима Војина Јаковљевића, директора ТОЧ-а, иста особа обележила је „јединицу“ својим знаковима, који се од званичних разликују и по словима РР. У односу на званичне ознаке, његове маркације воде у потпуно погрешном правцу, наглашава Јаковљевић.

– И то стално прави проблеме, посебно планинарима који немају велико искуство или онима који не знају да читају планинарске маркације. На том делу стазе број 1, која води преко Савиних вода, пратећи његову ознаку, они скрену са стазе и тако дођу до саме литице… Тада зову у помоћ нашу чуварску службу или планинаре „Каблара“. Ове године неколико пута смо морали да интервенишемо, некада самостално, некада уз помоћ планинара, мештана, а било је случајева када смо морали да зовемо и Горску службу спасавања, као што је то било недавно. За све што се ради у заштићеном подручју ОКК мора се тражити дозвола ТОЧ-а и Завода за заштиту природе Србије, а он те дозволе није тражио, већ је све радио на своју руку – каже Јаковљевић и додаје да се све планинарске маркације, путокази, безбедоносне сајле редовно обнављају и простор око њих се чисти, како би биле што видљивије и јасније.

– Када је реч о стазама, Каблар је заиста међу боље обележеним планинама у Србији – наглашава он и поново апелује на планинаре и све друге туристе да прате искључиво званичне ознаке.

Како смо већ писали, пет студенткиња из Београда и Краљевчанка са две ћерке, пратећи погрешне ознаке, скренуле су са обележене планинарске стазе и нашле се у опасности. Не знајући куда даље позвале су у помоћ планинаре „Каблара“.

В. Т.

Фото: Туристичка организација Чачка

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.