Obrazovanje

KULTURNE POTREBE MLADIH

MLADI I KULTURA

 

                               KULTURNE POTREBE MLADIH

U petak, 17. novembra, u okviru programa “Zajednice doma i škole” Gimnazije u Čačku, održano je predavanje “Kulturne potrebe mladih i život u uzbudljivom gradu”, Jasne Dimitrijević, pozorišnog i radio producenta, direktorke Zadužbine “Ilije M. Kolarca” u Beogradu

 

Na samom početku predavanja Jasna Dimitrijević istakla je kao važnu činjenicu da je upravo kao učenik Gimnazije u Čačku posećivala popularni “Kolarac” i za razliku od nekih drugih studenata koje je upoznala, ova značajna kulturna ustanova i njen rad joj nisu bili strani, zahvaljujući već stečenom obrazovanju i uticaju svojih profesora kniževnosti i filozofije Ćalovića, Ćurčića, Uroševića i profesorke Svetlane Erić, koji su uticali na formiranje njenih kulturnih potreba i ne samo njenih, već i mnogih učenika Gimnazije u Čačku. Kolarčeva zadužbina radi po konceptu dodatnog doživotnog obrazovanja, slušaju se predavanja iz 17 naučnih oblasti prirodnih i društvenih nauka, teme koje nisu iz univerzitetskog školskog programa. Pored predavanja tu su i koncerti klasične muzike koji su za većinu uvek nedostupni i zato je veoma važno da se svim strukturama stanovništva omogući da slušaju klasičnu muziku i stiču dodatna znanja koja nisu mogli dobiti u redovnim školskim programima. Način na koji se govori na “Kolarcu” mora biti uzor svim univerzitetskim profesorima i umetnicima.

Istaknute vrednosti, kao i potreba za dodatnim obrazovanjem i kulturom traju i do danas, bez obzira koliko godina imate, naglasila je u svom predavanju Jasna Dimitrijević. Samopouzdazdanje u stečenom znanju i profesori koji su predavali Jasni su za nju večna inspiracja, bez obzira koje je poslove u životu obavljala, literatura, književnost bili su nadgradnja u obrazovanju. Susret sa novim gradom ne mora i ne sme biti izvor frustracija, ako ste sigurni u svoje znanje i šta dobro znate i imate dodatna znanja, koja ste stekli kroz autoritete profesora. Posebno važan je uticaj književnosti na nas.

Pojmovi koje je istakla Jasna su: kreativnost, kulturne potrebe, važnost vizije u životu i stalno insistiranje na dodatnim znanjima i doživotnom učenju.

-Kreativnost je važna, ali obrazovanje je osnova na kojoj možete da razvijate sve na sebi i oko sebe, u komunikaciji sa drugima, u svom poslu. Kreativnost se razvija u najranijem dobu. Važna je i strast u svakom poslu, bez obzira da li ste lekar, inženjer, producent, glumac, to je nešto što vas ispunjava zadovoljstom u načinu na koji ispunjavate svoje vreme. Kreativnost je u uskoj vezi sa kulturnim potrebama, koje se razvijaju paralelno i sa školovanjem i interesovanjem – istakla je Jasna Dimitrijević.

Kulturne potrebe moraju imati pravila da bi se razvijale, naglašava Jasna Dimitrijević:

Praćenje i razvoj ideja kod pojedinaca, razgovori sa mentorima, razmenjivanje ideja i dodatnih stavova u nečemu što predstavlja dilemu. Svaka mlada obrazovana osoba mora bar tri puta mesečno da poseti neki kulturni sadržaj, ako je novac problem, tu su i odlasci u galerije i muzeje, postoje i različiti sadržaji koji su dostupni i različite inicijative da neki sadržaji budu dostupni. Sve ovo je važno u kreiranju kulturnih potreba, kao i pravljenje zidnih novina, grupisanje na jednom svih onih važnih kulturnih sadržaja za nas: citati iz knjiga, popis važnih kulturnih nagrada u određenom vremenskom periodu, značajni odgledani filmovi, pozorišne predstave, koncerti, izložbe i drugo. Važnost zidnih novina je u tome je što se na taj način, drugačije suočavate sa sobom, potpuno različito iskustvo od onog sa društvenih mreža i portala. Zidne novine predstavljaju vid komunikacije sa samim sobom, nešto veoma lično.

Pored potrebe za zidnim novnama, Jasna Dimitrijević je naglasila da svako treba da ima i sveščicu u kojoj su popisane sve važne nagrade na festivalima, svi važni utisci sa izložbi, pozorišnih premijera, sve ono što čini jedan aktivan kulturni život. Nakon četiri, pet godina, te beleške predstavljaju istoriju kulturnog života, kako ličnu, tako i  jednog vremena. Kulturne potrebe treba da budu u skladu sa vrednostima do kojih držite… Da bi se stekli vrednosni stavovi, kriterijumi, morate redovno posećivati kulturne programe, da bi imali svest o važnosti vrednosti pojedinih događaja. Ne može se o nečemu govoriti i vrednovati ako događaj ne ispratimo.

Na samom kraju Jasna Dimitrijević je istakla značaj ideje uzbudljivog grada, koji ne predstavlja sam interesantan uzbudljiv kulturni program, već aktivno učestvovanje što većeg broja građana u kreiranju kulturnih sadržaja.

U muzičkjom delu ove zanimljive večeri, učestvovali su učenici Gimnazije, a profesorka Aleksandra Mišić je govorila o bogatom sadržaju “Kolarca” – na čijem je čelu Jasna Dimitrijević od 2010. godine, koja je u potpunosti preporodila rad institucije novim sadržajima i novom, mladom publikom, koju je privukao drugačiji  koncept rada.

Predavanje je završeno bez dodatnih pitanja učenika.

 

   Dušan Darijević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.