Kultura

KULTURNI FENOMEN – KNJIŽEVNA SCENA U ČAČKU

KULTURNI FENOMEN – KNJIŽEVNA SCENA U ČAČKU

OLJA-293x375VLADAN MATIJEVIC POEZIJA 004branko-kukic-foto-sanja-drasskich

Piše: Dušan Darijević

U Čačku se trenutno dešava nešto, što predstavlja pravi kulturni fenomen, kad su književnost i čitanje gurnuti u stranu na javnoj sceni.

Čačak ima sve elemente prave književne scene, značajne prozne pisce i pesnike, časopis od ugleda kakav je Gradac, značajnu književnu manifestaciju , projekat koji afirmiše zavičajne pisce, književnu kritiku.


Izbor Vladana Matijevića, pisca već ovenčanog Ninovom i drugim nagradama u najuži izbor za Ninovu nagradu koja se dodeljuje u januaru ove godine, uspeh romana Jovanke Živanović ,čiji je prvi roman preveden i za američko tržište, a drugi je ušao u širi izbor za Ninovu nagradu, jubilej časopisa kakav je Gradac(dvestoti broj) i značaj njegovog urednika Branka Kukića, ne samo za književni život, već i za ukupnu kulturnu i umetničku scenu Srbije i regiona. Uspesi i nagrade naših pesnika Živorada i Olivere Nedeljković, pisci od kojih se tek očekuje ono najbolje u 2017. godini, Savo Stijepović i Ivana Pajić, najbolji su primer jedne aktivne književne scene.


O značaju Disovog proleća i pratećoj izdavačkoj delatnosti Gradske biblioteke, ne treba trošiti puno reči. Poseban fenomen je izdavačka kuća za decu i mlade PČELICA, koja svoj posao radi na pravi način. Danijela Mikić, prosvetni savetnik je pravi tumač i neko ko na najbolji mogući način afirmiše lokalne pisce, svojim sjajnim tekstovima o njihovoj prozi i poeziji, ali i izuzetnim projektom, koji realizuje sa Školskom upravom Čačak: Zavičajni pisci u oku profesora.

Čačak je dugi niz godina centar likovne i vizuelne umenosti, ali sad i savremene srpske književnosti. Da ne zaboravimo i brojne marljive i predane profesore književnosti koji su na različite načine deo književne scene: Danijela Mikić, Aleksandra Mišić, Slobodan Nikolić Bobica, Vladimir Dimitrijević, Milan Gromović i drugi, sjajni bibliotekari, Milica Baković, Marijana Matović, Marija Radulović, Bogdan Trifunović.

I na kraju neverovatan talenat, lepota stila, krasi i Jelenu Ćuslović, koja za sad pleni čitaoce svojim pričama na svom fb profilu, a nadamo se uskoro i u štampanom izdanju je fenomen po sebi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.