Društvo

Ljudi i događaji na današnji dan

History, Compass, Map.

1514 – Turski sultan Selim I ušao je u Tabriz u Persiji.

1600 – Poveljom engleske kraljice Elizabete osnovana “Istočnoindijska kompanija” koja je dobila monopol na trgovinu sa Istokom, čime je počela britanska trgovačka, a potom i kolonijalna ekspanzija indijskog podkontinenta.

1638 – Rođen francuski kralj Luj XIV.

1774 – U Filadelfiji je počeo Prvi kontinentalni kongres na kojem su se predstavnici 13 američkih kolonija usprotivili britanskom uticaju u Severnoj Americi, što je bio uvod u Američki rat za nezavisnost u aprilu 1775.

1800 – Britanci pod komandom admirala Nelsona preuzeli su od Francuza Maltu.

1857 – Umro je francuski filozof i matematičar Ogist Kont.

1864 – Flote Velike Britanije, Francuske i Holandije napale su Japance u tesnacu Šimonoseki, za odmazdu zbog odluke Japana da zatvori svoje luke i istera strance.

1866 – Pruski premijer Oto fon Bizmark prisustvovao je otvaranju nove berlinske sinagoge.

1876 – Poginuo major Mihailo Ilić, srpski vojskovođa, ratnik, vojni pisac, naučnik i prevodilac, u borbama na Javoru kod Ivanjice u Prvom srpsko-turskom ratu.

1899 – Umro je srpski državnik i istoričar Jovan Ristić, vođa desnog krila Liberalne stranke, jedan od najznačajnijih srpskih diplomata 19. veka.

1905 – Mirom u Portsmutu, uz posredovanje američkog predsednika Teodora Ruzvelta završen je Rusko-japanski rat.

1939 – SAD su proglasile neutralnost u Drugom svetskom ratu, ali su kasnije zakonima “Cash and Carry” (Plati pa nosi) i “Leand-Lesa Act” (Zakon o zajmu i najmu) pomagali oružjem savezničke snage.

1960 – Predsednik Konga Žozef Kasavubu smenio je vođu nacionalnooslobodilačkog pokreta i prvog kongoanskog premijera Patrisa Lumumbu.

1972 – Pripadnici palestinske terorističke organizacije “Crni septembar” kidnapovali su, a potom ubili 11 izraelskih sportista, učesnika Olimpijskih igara u Minhenu.

1977 – Zapadnonemački teroristi su oteli predsednika Federacije zapadnonemačke industrije Hansa Martina Šlejera, čije je telo pronađeno 19. oktobra 1977. u Francuskoj.

1980 – U Švajcarskoj je otvoren najduži tunel na svetu, 16,3 kilometara kroz alpski masiv.

1990 – Premijeri Severne i Južne Koreje susreli su se u Seulu, na prvim zvaničnim razgovorima na visokom nivou između dveju zemalja podeljenih posle Korejskog rata 1953.

1995 – Francuska je izvela prvu u seriji atomskih proba na pacifičkom ostrvu Mururoa, što je izazvalo osudu širom sveta i masovne proteste, posebno u Australiji i na Tahitiju.

1997 – U Kalkuti je umrla Majka Tereza, misionarka koja je život posvetila siromašnim i bolesnim.

2001 – Državni tužilac Perua podigao je optužnicu protiv bivšeg predsednika Alberta Fudžimorija zbog umešanosti u dva masakra koje su izvršili paramilitarni odredi ranih devedesetih.

2003 – Sjedinjene Američke Države su zamrznule finansijska sredstva desetorici članova azijske terorističke grupe Džema Islamija, koja se dovodi u vezu sa mrežom iste orijentacije Osame bin Ladena Al Kaida.

2005 – U padu aviona Boing 737-200 indonežanske aviokompanije Mandela na naseljeno područje na severu ostrva Sumatra poginulo je 149 osoba, a 15 preživelo.

2008 – Tomislav Nikolić podneo ostavku na mesto zamenika predsednika Srpske radikalne stranke i šefa poslaničke grupe u Skupštini Srbije, nakon što je predsednički kolegijum doneo odluku da SRS glasa protiv Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

2009 – Na Ohridskom jezeru je potonuo brod “Ilinden” na plovidbi do Svetog Nauma pri čemu je poginulo 15 državljana Bugarske od 57 turista i osoblja koliko se nalazilo na brodu.

2013 – U norveškom Tromso završen Svetski kup u šahu. Ruski velemajstor Vladimir Kramnik osvojio turnir.

2014 – U Minsku je, uz posredovanje OEBS-a, potpisan Protokol o prekidu vatre na istoku Ukrajine, koji predviđa “specijalni status” za regione koje kontrolišu separatisti i izbore u oblastima Donjecka i Luganska, uporištima proruskih pobunjenika.

Izvor: MNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.