Kultura

MALA ŠKOLA BONTONA – KAKO SE SLUŠA KONCERT

MALA ŠKOLA BONTONA

KAKO SE SLUŠA KONCERT

U ponedeljak, 11. decembra, u velikoj sali Doma kulture, održan je koncert Tria „Sensartika“ iz Beograda, u okviru interaktivnog programa „Mala škola bontona /Kako se sluša koncert“, namenjenog, pre svega deci školskog uzrasta, ali i mlađima i starijima, zainteresovanima za muzičku edukaciju.

Za svaku je pohvalu namera uredništva Doma kulture da svojoj publici za nedelju dana ponudi čak dva edukativna muzička programa, koncert SHAKE & SPEAR SERBIAN SHOW – duhovito predstavljanje bogatog srpskog muzičkog nasleđa i inreaktivni program „Mala škola bontona /Kako se sluša koncert“,   namenjen najmlađima. Može se reći da je u oba slučaja cilj postignut i ako je poseta mogla biti veća, posebno na koncertu u ponedeljak, ali nadamo se da je ovo samo uvod u niz edukativnih muzičkih sadržaja koji nas tek očekuju.

Gosti iz Beograda u ponedeljak su dobro osmislili program, koji je kod prisutne dece afirmisao znanje, visprenost i kroz igru ih učio ponašanju na koncertu, pre svega ponašanju na koncertima ozbiljne, klasične, ili kako to u poslednje vreme volimo da kažemo, umetničke muzike. Voditelj Miloš Milovanović je vešto vodio decu kroz dobro osmišljen program, koji ih je upoznao sa pravilima ponašanja na jednom koncertu, ali i o svemu što je prethodno potrebno uraditi i organizovati, da bi jedan koncert bio uspešan. Deca su u jednoj vrsti kviza otkrivala i pogađala instrumente koji su korišćeni na koncertu: razni duvački instrumenti, testera, violina, gitara, mandolina i saznavali nešto i o njihovom poreklu i nastanku i odgovarali na postavljena pitanja voditelja. Izuzetni mladi muzičari Sonja Kalajić (violina, testera, kastanjete, mandolina), Miloš Marić (gitara) i Darko Armenski (duvački instrumenti) su na ubedljiv način, sigurnim, ali i opuštenim izvođenjem prisutne uvodili u svet dela nastalih na području Sredozemlja i Mediterana. Mogla su se čuti dela Gabriela Forea, Mikisa Teoderakisa, De Falje, Morisa Ravela.

Kompletan program bio je zabavan i nadasve edukativan, deca su ga lepo prihvatila i pokazala zavidno poznavanje muzike, bar pojedinci, ponašanje većine je bilo zadovoljavajuće, ali se na muzičkoj edukaciji i bontonu mora još dugo i uporno raditi.

Veliko hvala umetnicima i Domu kulture na početnim koracima na ovom polju obrazovanja i edukacije.

D. D.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.