Kulturni vodič

PISANJE SVETLOŠĆU

Fotografije hercegovačkih manastira i crkava Slađane Gajić iz Trebinja i manastira Ovčarsko – kablarske klisure Ivane Vasojević iz Čačka

PISANJE SVETLOŠĆU

Prošlog petka, u prepunom srednjem holu Doma kulture, otvorena je izložba fotografija „Čačak – Trebinje – pravoslavno nasledje“

 

Izuzetno dobro postavljena izložba, pre otvaranja delimično osvetljen prostor i uz svetlost sveća u neposrednoj blizini fotografija i sa projekcijom kratkog filma sa otvaranja izložbe u Trebinju, 4. novembra, u Muzeju Hercegovine. Pored gostiju iz Trebinja i brojnih posetilaca iz Čačka, izuzetnu atmosferu pred otvaranje izložbe upotpunio je i hor „Vaznesenjski“ iz Čačka.

Prisutnima se u ime Grada Čačka obratio Vladan Milić, zamenik gradonačelnika za društvene delatnosti, koji se zahvalio Ivani i prijateljima za ostvarenu saradnju od koje će višestruku korist imati umetnost u Čačku i Trebinju.

Slađana Gajić, jedna od autorki izložbe i članica Udruženja građana „Mostovi“ iz Trebinja, nastalog 2016. godine sa ciljem povezivanja i brisanja granica među ljudima, naglasila je da je ideja ove izložbe da predstavi i približi bogato duhovno nasleđe dva kraja, Čačka i Trebinja.

Ivana Vasojević, fotograf i arhitekta, govoreći o značaju izložbe, istakla je da je ovo je dan od najlepših načina povezivanja dva grada i da to ne bi bilo moguće bez pomoći gradova Čačka i Trebinja, ali i brojnih institucija, udruženja i pojedinaca.

Otac Timotej, iguman manastira Vaznesenje iz Ovčarsko-kablarske klisure, lepim i nadahnutim govorom je otvorio izložbu, istakavši značaj svetlopisa, kako je on nazvao fotografije Ivane i Slađane i njihovo pisanje svetlošću u otkrivanju i naše unutarnje svetlosti i lepote, ali i svetlosti celokupnog duhovnog nasleđa koje baštinimo.

D. D.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.