G.Milanovac Region

Машински факултет Универзитета у Београду потврдио – сви параметри далеко испод дозвољених вредности


Машински факултет Универзитета у Београду, Лабораторија за процесну технику, енергетску ефикасност и заштиту животне средине доставио је званични Извештај о резултатима мерења емисије загађујућих материја у ваздух са котлова на дрвну сечку у Горњем Милановцу. На основу мерења дошло се до резултата који су далеко испод вредности које су ограничене Уредбом о граничним вредностима емисија загађујућих материја у ваздух из постројења за сагоревање:
SO2 – дозвољено: 1000mg/Nm3 – мерење 1: 0mg/Nm3 ;мерење 2: 0mg/Nm3.
NOx- дозвољено: 250mg/Nm3- мерење 1: 181,85mg/Nm3 ; мерење 2: 160,33mg/Nm3.
CO – дозвољено: 150mg/Nm3 – мерење 1: 0mg/Nm3 ;мерење 2: 0mg/Nm3.
Прашкасте материје – дозвољено: 20mg/Nm3 – мерење1: 12,91mg/Nm3 ; мерење 2: 12,56mg/Nm3.
TOC – дозвољено: 10mg/Nm3 – мерење 1: 4,70mg/Nm3 ; мерење 2: 0,92mg/Nm3.


Коментаришући званичне резултате мерења гасова, односно, целокупног рада котларнице на бимасу, којису, према извештају Машинског факултета у Београду, дефинисане као далеко испод дозвољених вредности, председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић је рекао:
Прошле седмице грађани су имали прилику да у Дану отворених врата питају професоре о свему што их занима у вези са радом котларнице на биомасу. Ми смо јуче добили потврду писаних резултата од стране Машинског факултета, да су све граничне вредности емисија загађујућих материја далеко испод дозвољених. Ако упоредимо топлане на биомасу и оне на мазут, неки параметри који показују 0 у новој котларници, у котларници на мазут показују, чак 1600 пута веће загађење. Најбитније је да грађани немају бригу, јер је котларница на биомасу и на гас потпуно еколошки исправна и да је испод свих граничних вредности, које су, не заборавимо, по европским стандардима, што значи да се не односе само на Закон Републике Србије. Законом за такве котлове није била предвиђена студија о процени утицаја на животну средну. Добили смо од самих произвођаћа котлова и све што је било уграђено у акту о Јавно-приватном партнерству , а што се односи на параметре који морају бити испоштовани. Овим мерењима чак смо добили потврду и комплетан елаборат, да су резултати бољи чак од онога што произвођач гарантује – закључио је Ковачевић.
Он је најавио и да ће котларнице на мазут ће бити угашене, у тренутку када буде прикључена котларница на гас, што је у завршној фази и што се очекује у унаредних неколико дана.
КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.