Društvo

МАСКЕНБАЛ ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ОСОБА СА АУТИЗМОМ – МАШТА И РАДОСТ СПАЈАЈУ РАЗЛИЧИТОСТИ (ФОТО)

Дом културе је јуче био позорница различитости. Ујединио их је под једним кровом маскенбал. Организовали су га запослени у Школи за основно и средње образовање „1. новембар“, а у томе су им велику помоћ и подршку дале колеге из основих и средњих школа и вртића из Чачка и околине. Повод је био Светски дан особа са аутизмом, који се обележава данас, 2. априла. Одлична организација допринела је да публика, као и сви учесници, а било их је око 200, осете радост и срећу. Маске су биле маштовите, занимљиве, чак и оне уобичајене, које се виђају на готово свим маскенбалима. Потрудили су се да буду што лепше и шареније сви – родитељи, васпитачи, учитељи и сами малишани.

Већ неколико година маскенбал се традиционално организује у ШОСО „1. новембар“, али како је рекао Александар Николић, наставник-дефектолог у овој образовној установи, ово је први пут да манифестација буде ван школе и са оволиким бројем учесника.

Из Основне школе „Свети Сава“ дошли су „принцеза“ Лена Бешевић, „облачак“ Лена Сретић и „кокице“ Петар Митровић са учитељицом Валентином Јоксић.

– Суштина ове приче је да деца из наших школа упознају и сазнају више о својим другарима, који су мало различити од њих, да схвате да је то део живота, да науче да разлике могу и треба да се „помире“. Нашу школу похађају и ђаци са тешкоћама у развоју и понекад деца показују већу емпатију од нас одраслих… Ове седмице били су нам гости ученици Школе „1. новембар“ и на крају су сви сели на под и играли се заједно – рекла је учитељица Велентина.

Било је на позорници много принцеза, разних домаћих и дивљих животиња, црнаца, индијанаца, ликова или целих прича из цртаћа и бајки – патуљака, штрумфова, спајдермена, чаробњака, шеширџија, белих и црних лабудова, пчелица маја, деда и његова дружина спремна да ишчупа репу, баштована, страшила, па и балона, „хигијене зуба“ и „домина“… Посебно занимљиви били су мађионичари који, како су рекли, желе да помогну свој деци да оздраве, један мали Лазо као бравурозни „Мајкл Џексон“ који је добио велики аплауз од публике, прави и маскирани Чеги и Браћа блуз бенд… Одабрати најбоље међу више од 200 маски није било нимало лако за петочлани жири. Сви су добили похвале, специјалне захвалнице и једно велико браво!

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.