Grad

MENADŽMENT JKP “VODOVOD” APELUJE NA GRAĐANE DA RACIONALNO KORISTE VODU

Iako se borimo protiv virusa korona i uprkos nedavnoj havariji, kao posledici velikih padavina, u Čačku je uredno vodosnabdevanje, a najvažnije je da je voda dobrog kvaliteta, što potvrđuju permanentne laboratorijske kontrole nadležnih institucija. Prioritetni zadatak JKP “Vodovod” je uredno snabdevanje vodom dobrog kvaliteta, ali menadzment apeluje na građane da savesno, racionalno i namenski troše vodu. Prema rečima direktora Zorana Pantovića, da bi bilo uredno vodosnabdevanje moraju biti ispunjeni osnovni uslovi: spremnost sistema, racionalna potrošnja vode i povoljne vremenske prilike.      

– Usled nedavnih velikih padavina, 23. juna, voda je odnela tri cevi (od vode, fekalne kanalizacije i gasa) važne za funkcionisanje grada. Uspeli smo da omogućimo da svi građani privremeno imaju uredno vodosnabdevanje, ali da bi se ta havarija u potpunosti sanirala moramo da uradimo elaborat o sanaciji. Reč je o velikoj intervenciji jednog od glavnih napojnih vodova koji povezuje dve obale reke, odnosno, o dva čelična cevovoda (profila 400 milimetara) koji treba da “pređu” sa desne na levu obalu Morave – objašnjava direktor JKP “Vodovod” Zoran Pantović.

Situacija se menja, ne iz dana u dan, nego iz sata u sat, naglašava direktor i podseća da je menadzment “Vodovoda” od preduzeća “Rzav” 23. juna dobio dopis da postoji mogućnost da bude prekinuta isporuka vode, zbog opasnosti prelivanja vodozahvata, a četiri, pet dana posle toga i obaveštenje da zbog velike potrošnje vode postoji rizik smanjenja isporuke vode za Arilje, Lučane, Požegu, Čačak i Gornji Milanovac.

– Kada je reč o spremnosti sistema, svi bunari “Vodovoda” su ispravni, a akumulacija je formirana u junu. Sve je bilo spremno za letnju sezonu, ali pred velike padavine smo morali da ispraznimo akumulaciju, pa smo je kasnije ponovo formirali. Naša proizvodnja vode je u ovom trenutku maksimalna, a sistem “Rzav”, takođe, dobro funkcioniše. I pored izvođačke delatnosti i priključenja novih potrošača, trudimo se da na mreži koju održavamo, broj kvarova bude minimalan i što pre budu sanirani. Intenzivno smo izvodili radove u Donjoj Trepči, a prekinuli smo u Ulici 7, jer je opterećena zbog epidemiološke situacije sa kovidom 19 – napominje direktor.

Najvažnije je da svi rezervoari imaju vode i da su puni, trenutno su dve cisterne postavljene u Atenici, a po jedna u Ovčar Banji, Međuvršju, Ostri i u Ulici kneza Miloša. Problemi vodosnabdevanja i restrikcije vode nikada nisu u julu, nego u drugoj polovini avgusta i septembru, jer se tada hidrološki prazni podzemlje, mali su protoci… Uz apel potrošačima da racionalno koriste vodu, nadamo se da će i ovo leto proći bez restrikcija vode, kaže direktor, zahvaljujući radnicima “Vodovoda” i kolegama iz “Rzava” što i u ovako ekstremnim uslovima imamo uredno vodosnabdevanje.

– Naravno, logično je da se usled visokih spoljnih temperatura i kada se borimo protiv virusa korona voda mnogo koristi. Normalno je da je povećana potrošnja vode i da je treba koristiti za sanitarne potrebe. Ovo povećanje naš sistem lako podnosi, jer ima svoje rezerve. Nadamo se da nećemo biti prinuđeni da proglašavamo meru zabrane korišćenja sa restriktivnom politikom i zato redovno apelujemo na potrošače da u vrelim danima koriste vodu za sanitarne potrebe, ali da je ne troše nenamenski. Neće biti ugrožen sistem ako neko opere automobil, ali ne treba zalivati bašte, travnjake, voćnjake, plantaže, otvarati slavine u noćnim satima… Logično je da se u vreme visokih temperature poveća potrošnja vode 20 do 30 odsto, ali nije normalno da potrošnja bude dva ili tri puta veća, u odnosu na godišnji prosek, to je već nenamensko korišćenje – objašnjava Pantović.

Prema rečima direktora, i u uslovima povećanog obima posla, priključenja novih potrošača, smanjenja broja radnika i zbog kovida-19 (deo zaposlenih koristi preraspodelu i godišnje odmore, neki rade od kuće, a pojedini su u samoizolaciji), kada je reč o tekućem održavanju, saniranje kvarova će biti u najkraćem roku. 

– Ali, svi zajedno, i zaposleni i građani, moraju da imaju strpljenja i razumevanja. S obzirom na sve okolnosti, već je dovoljno napeta atmosfera, ne treba nam podizanje tenzije, jer je najvažnije da sačuvamo zdravlje i porodice – naglašava direktor Pantović.

Nela Radičević

Foto: Sajt JKP “Vodovod”

OBRAČUNI

U toku je i podela obračuna, podseća direktor, pri tom zahvaljujući svim redovnim platišama i apelujući na dužnike da pokušaju da izmire obaveze, kako bi „Vodovod“ i dalje mogao da plaća svoje obaveze prema “Rzavu” i ostalim dobavljačima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.