краве
Selo

МЕРКАНТИЛНИ КУКУРУЗ – ДРАГОЦЕНА ПОДРШКА ДРЖАВЕ МЛЕЧНОМ ГОВЕДАРСТВУ

МЕРКАНТИЛНИ КУКУРУЗ – ДРАГОЦЕНА ПОДРШКА ДРЖАВЕ МЛЕЧНОМ ГОВЕДАРСТВУ

ДА СЕ ОДРЖЕ МЛЕЧНА СТАДА ТОКОМ ЗИМЕ

Сви пољопривредници који се баве млечним говедарством, а испунили су предвиђене услове конкурса, добиће из робних резерви по 240 килограма кукуруза за сваку млечну краву. Тренутно је у току подела решења произвођачима млека који су се нашли на оформљеној јединственој ранг листи Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, а након тога ће бити организована и испорука меркантилног кукуруза као вид државне помоћи млечном говедарству. На подручју Моравичког округа, ову врсту помоћи је добило 913 пољопривредника.

    Подела решења за меркантилни кукуруз

Дирекција за робне резерве је крајем прошле године упутила јавни позив сточарима да поднесу захтеве за добијање бесплатног меркантилног кукуруза, а реализацију тог посла је поверила пољопривредним саветодавним и стручним службама. На подручју рада Пољопривредне саветодавне и стручне службе (ПССС) Чачак (Град Чачак, Горњи Милановац, Лучани и Ариље) одобрено је укупно 913 захтева за доделу ове врсте државне помоћи. Сточарима у Ариљу биће испоручене 43 тоне, у Лучанима 250 тона, док је за чачанске и горњомилановачке произвођаче млека обезбеђено по 460 тона меркантилног кукуруза. О датуму и начину преузимања кукуруза пољопривредници ће бити благовремено обавештени, али, како сазнајемо, целокупан посао би требало да буде завршен најдаље до 1. марта.

Због суше која је допринела да сточари две године узастопце остану без довољних количина квалитетне хране за исхрану својих млечних стада, држава је обезбедила помоћ која се састоји у обезбеђивању по 240 килограма кукуруза по једном млечном грлу. Почетком јануара је објављена  јединствена ранг листа пољопривредника који ће добити ову врсту државне помоћи, а да би искористили право на ову врсту помоћи морали су да испуне услов да су током прошле године млеко предавали млекарама и да су у 2021. години бар у једном кварталу добили премију за млеко. Такође, један од предвиђених услова је био и да нису корисници државног пољопривредног земљишта.

  Милан Дамљановић, саветодавац ПССС Чачак

Право на бесплатну доделу кукуруза имају регистрована пољопривредна газдинства која се баве узгојем млечних крава, а подршка се односи на свако женско грло старије од две године у тренутку пријављивања на конкурс. Помоћ је одобрена за пољопривреднике који имају до 50 музних крава и ова мера је усмерена на највећу групу сточара. У условима велике економске кризе која је уздрмала читав свет и изазвала поскупљења свих инпута у пољопривредној производњи, сточарима је драгоцена свака врста помоћи, јер се, генерално узев, сточарство налази у изразито неповољном положају у поређењу са другим гранама пољопривреде. Две претходне, изразито сушне године неповољно су утицале на биљну производњу која је базична за исхрану стоке. Са друге стране, и откупна цена млека је била ниска током прошле године, тако да ће помоћ државе бити веома драгоцена за пољопривреднике, јер стиже у најтежем, зимском делу године, када стоку не могу да истерају на испашу и када своја млечна стада прехрањују концентрованом храном, наводи Милан Дамљановић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Чачак.

– Овом акцијом нису обухваћени сточари који сами прерађују млеко у сир и кајмак и имају једну, две краве. Иницијативу за ову врсту државне подршке су покренуле млекаре, како би се помогло произвођачима и млечном говедарству. На подручју које покрива ПССС Чачак има око 8.000 крава музара, а познато је да је производња млека у веома дугом временском периоду била нерентабилна. Иако је откупна цена млека била подигнута, тренутна дешавања на тржишту указују да ће произвођачи млека бити поново у веома тешкој ситуацији. Држава овом акцијом доделе меркантилног кукуруза покушава да очува млечно говедарство, а најављују се и неке нове мере у наредном периоду усредсређене на сточарство  – објашњава Дамљановић.

Пољопривредници којима је одобрена помоћ државе за млечно говедарство  истичу да им је сваки вид подршке у постојећим околностима и те како значајан, јер је прошла година била сушна, па је и род кукуруза био знатно лошији у односу на неке просечне године, што их је ставило у незавидну ситуацију, јер је сточна храна драстично поскупела због светске економске кризе која је захватила и нашу земљу. За меркантилни кукуруз је конкурисао и Милош Нешовић, сточар из Јежевице, који има 25 крава и годишње производи преко 100 хиљада литара млека.

– Ова помоћ ће нам бити драгоцена, јер је за сточаре увек најтежи зимски период године. Иако је тренутно откупна цена млека солидна, прича која је актуелизована ових дана да ће доћи до пада његове цене забринула је сточаре, јер је реч о веома скупој производњи. Цене вештачких ђубрива и горива неће бити смањене, а млека и млечних производа сигурно хоће, тако да нам је у оваквим околностима неопходна помоћ да одржимо наше фарме – рекао је Нешовић.

Према речима Дамљановића, за сада није познато када ће и на који начин бити обављена расподела кукуруза. 

– Трнутно није познато да ли ће се пољопривредници самостално организовати да преузму одобрене количине кукуруза из складишта робних резерви, која се налазе на више локација у Србији. Уколико би сви преузимали самостално кукуруз, створиле би се велике гужве. Постоји иницијатива да се за транспорт кукуруза до одређених центара побрину локалне самоуправе, како би пољопривредницима олакшале преузимање кукуруза који је у рифузи. Такође, велики произвођачи млека који су везани за произвођаче или дорађиваче сточне хране су предлагали да се одобрене количине кукуруза транспортују до таквих фирми. У сваком случају, када све буде конкретизовано, пољопривредници ће бити благовремено обавештени о терминима и начину испоруке одобрених количина меркантилног кукуруза – закључио је Дамљановић.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.