Za mlade ima nade i ovde

МИЛОШ БОЖИЋ, ИНЖЕЊЕР ЕЛЕКТОТЕХНИКЕ:”НИКАДА НИСАМ МАШТАО ДА НАПУСТИМ СРБИЈУ”

ЛЕПША БУДУЋНОСТ ЗА МНОГЕ НИЈЕ ПРЕКО ГРАНИЦЕ

Међународне миграције представљају саставни део процеса глобализације. У контексту све веће конкуренције на глобалном тржишту рада, људски капитал постаје његов најважнији ресурс, а миграције становништва, као део људског искуства кроз историју, могу бити извор напретка, иновација и одрживог развоја. Ипак, у околностима када се нека држава, због снажног таласа исељавања радно способног становништва, суочи са проблемом недостатка кадрова који су потребни њеној привреди, надлежни у њој тек тада схватају колико је значајно да се обезбеде добри услови да млади образовани људи остану у својој земљи. Са недостатком одговарајућег кадра све више се суочава и читава Србија, па самим тим и локалне самоуправе на подручју Моравичког округа, међу којима је и наш град, иако се у протеклих неколико година учињени значајни напори да се створе одговарајући услови за његов убрзани привредни развој. Чачак је данас, према проценама многих, постао далеко лепше и боље место за живот, али још увек има простора за његово даље унапређивање. Овакво мишљење дели и Милош Божић, водећи инжењер за аутоматику у новоотвореном погону немачке компаније „Форверк“ у индустријској зони у Прељини.

Милош Божић (37), је рођен у Чачку, где је завршио Факултет техничких наука 2009. године и стекао звање дипломирани инжењер електротехнике (модул електроенергетика). Исте године у октобру, засновао је радни однос на Факултету као сарадник на катедри за енергетику, а касније асистент. Уписао је и докторске студије на Електронском факултету у Нишу и има одобрену тему докторске дисертације на пољу енергетске ефикасности мобилних робота. Током рада на факултету, учествовао је у реализацији великог броја пројеката за локалну привреду, али и неколико интернационалних. Захваљујући локалним пројектима и стеченим референцама, прошле године добио је понуду за посао у компанији „Форвек“, коју је и прихватио. Каже, није се покајао што је направио такав избор:

– Нисам никада маштао да заувек напустим своје родно место и државу. Касније, током рада на Факултету, имао сам прилику да доста путујем по другим земљама, али сам и даље чврсто остао при истом ставу. Добијао сам врло коректне понуде да радим у иностранству, али сам одлучио да градим каријеру и породични живот овде где сам рођен. У Чачку имам све што ми је потребно и то ми је довољно за срећан и испуњен живот. Овде сам се „усидрио“, имам дивну породицу – супругу и троје деце, радно место у струци и окружен сам драгим људима.

Милош сматра да су факултети у Србији, углавном, подједнако добри као и страни:

– Наши факултети поседују традицију и квалитет. А да ли су довољно цењени у свету, најбоље показује чињеница да велики број наших колега ради у бројним компанијама широм света, али и на светски познатим универзитетима. Наш образовни систем прати светске трендове. Проблем је у томе што се још увек мало новца издваја за науку. Потребно је да улагања у образовање буду далеко већа, како бисмо на том плану ишли у корак са најразвијенијим земљама света. Оно са чиме се сусрећемо на неким најсавременијим светским факултетима, може се видети и овде. Наши људи су пуни идеја и уз врло скромна средства постижу значајне резултате.

Компанија „Форверк“ је у сваком погледу испунила Милошева очекивања. Ради на пуштању нових машина у погон, подешавању и оптимизацији постојећих, као и отклањању застоја у њиховом раду. Реч је о послу за који се школовао и то га, како истиче, чини задовољним и срећним. Услови за рад су добри, објекат је нов, климатизован, зараде су солидне за овај део Србије. Има места и за напредовање. „Форверк“ данас има око 150 запослених, а у наредном периоду, како се посао развија, биће их далеко више.

ПОСАО У СТРУЦИ – САН СВАКОГ МЛАДОГ ЧОВЕКА

У периоду од када је стартовала транзиција у Србији, посао у струци је за многе представљао искључиво мисаону именицу. Ипак, данас се ситуација на том пољу знатно побољшала, посебно када је реч о веома траженим  високообразованим кадровима из области машинства, електоенергетике, ИТ сектора и слично.

– Гледајући из угла наставника на факултету, сви студенти, који су били вредни, упорни и жељни нових знања, запослили су се у струци. Сви они, који су за дипломски рад изабрали нешто конкретно и нису бежали од нових изазова, иако су унапред знали да им је за то потребно далеко више времена, без већих проблема су нашли посао у струци. Тако је било и ранијих година, а тако је и остало. Жеља, упорност и љубав према изабраном позиву сигурно ће резултирати послом у жељеној области – каже Милош.

Паралелно са послом у „Форверку“, Божић је на ФТН у Чачку агажован у својству сарадника из привереде на стручним предметима, као што су програмирање ПЛЦ контролера, аутоматизовани технолошки системи…

– Тежимо да се неки пројекти за интернационалну компанију као што је „Форверк“ у будућности развијају и на факултету и у локалним фирмама. Сарадња се одвија и кроз организовање стручне праксе, као и посете студената савременим индустријским погонима, што даје одличне резултате.

ДА ПРУЖИМО ШАНСУ МЛАДИМА!

Надлежни у локалној самоуправи у последњем периоду често истичу да се слика нашег града врло брзо мења, да Чачак постаје средиште убрзаног привредног развоја, првенствено захваљујући огромним улагањима у инфраструктурно опремање индустријских зона, изградњи модерних саобрацајница и бројним другим капиталним пројектима. Такав утисак дели и наш саговорник, али када је реч о миграцијама, он сматра да се главни адут за њихово смањење крије у суштинским променама, које подразумевају да се млади образовани људи активније укључе у значајне локалне пројекте, чиме би директно утицали на креирање своје будућности.

– Добили смо ауто-пут Чачак – Београд, Стартап центар, НТП, опремљене индустријске зоне, стране инвеститоре и нове фабричке хале, уређеније јавне површине… Ипак, постоји још пуно простора за унапређење услова за живот грађана. Нама су потребне дубље промене, снажнија сарадња локалне самоуправе са образовним установама, да Град Чачак поједине пројекте развија у сарадњи са овдашњим факултетима и школама, кроз Стартап центар. Постоји много пројеката, који би наш град могли да учине бољим и лепшим местом за живот, у којима би требало активно да учествују млади, како би постали ствараоци бољег сутра. Сви данас причају о „паметним градовима“. Хајде да пружимо прилику младима и да заједно кроз локалне пројекте учинимо наш град „паметним“ и чистим. На тај начин ће млади видети своју перспективу овде у Чачку, јер ће бити активно укључени у промене. Пројекти попут „паметног паркинга“, „паметних контејнера“, виртуелних тура кроз наше природне лепоте, мобилних аутономних робота у служби градског зеленила и чишћења јавних површина, соларне енергије, примарне селекције отпада, „паметне пољопривреде“ – то су трендови у свету! Зашто не бисмо и код нас омогућили да наша паметна и креативна деца своје време усредсреде на такве пројекте, које би подржао Град Чачак. То би нам донело суштинске промене и сматрам да би много мањи број младих људи размишљао о одласку у свет – истиче Божић. 

В. Степановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.