Grad Selo

МИНИСТАРКА ПОЉОПРИВРЕДЕ У ПОСЕТИ ЧАЧКУ

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Тансаковић је, са сарадницима, у петак 7. априла, посетила Чачак и састала се са градским руководством, на челу са градоначелником Милуном Тодоровићем. Циљ посете био је разговор са представницима локалног руководства о сарадњи са министарством, будућим улагањима у пољопривредну производњу и упознавање са чачанским потенцијалима.

Градоначелник је захвалио министарки на посети, током које је обишла компанију „Мока“, Институт за воћарство, као и канал за наводњавање Парменац – Катрга, истичући да је веома задовољан што је изразила жељу да чује о пољопривредним потенцијалима Чачка, али и прерађивачкој прехрамбеној индустрији, коју је данас „представила“ компанија „Мока“.

Очекујемо нове подстицаје за пољопривреднике, поред оних који већ постоје. Град Чачак је у претходних седам година три пута повећао буџет за пољопривреду, кроз директно субвенционисање различитих програма, али и све остало што је неопходно да би пољоприврeдници опстали, као што је уређење сеоске инфраструктуре – рекао је Тодоровић.

Министарка Танасковић је током посете „Моки“ нагласила да је прерађивачка индустрија један од најважнијих фактора за развој пољопривреде у Србији.

Бенефити су вишеструко већи, ако на инострано тржиште извезете готов производ, а не сировину. Породична компанија из Чачка на најбољи начин показује да је то и те како изводљиво. Ту је наш потенцијал, прерадом и синергијом неколико компонената добијамо финални производ, који је конкуретан, како на европском, тако и на светском тржишту – рекла је министарка Танасковић, додајући да је јако важна активност локалне самоуправе када је у питању развој пољопривреде на локалном нивоу.

-Драго ми је што сам посетила Чачак, који наступа поприлично активно и агресивно кад су у питању многи пројекти из области пољопривреде. Велика улагања опредељена су из локалног буџета, а наш циљ у наредном периоду јесте да кроз различите субвенције пољопривредници укрупне своју производњу до 50 одсто – рекла  је Танасковић.

Од данас је активан и јавни позив за субвенције по хектару, који ће трајати до 31. маја. Министарка је позвала све пољопривреднике који испуњавају услове да се пријаве, истичући да се до сада 236.000 пољопривредних газдинсатва регистровало преко е-аграра што је, како је рекла, добар број.

Након обиласка породичне компаније „Мока“, представници Министарства су посетили и Институт за воћарство, а на крају и канал за наводњавање Парменац – Катрга, на Љубић кеју. Градоначелник Чачка подсетио је да је за изградњу канала, чија је прва фаза у завршници, из Абу Даби фонда добијено нешто мање од  шест милиона евра.

У плану је да Град Чачак изгради црпну станицу, која ће вредити око 90 милиона динара. На тај начин ће моћи да се наводњава око 500 хектара плодног земљишта, али и да се заштити становништво Љубића од изливања вода – рекао је Тодоровић.

ИЗВОР: КАБИНЕТ ГРАДОНАЧЕЛНИКА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.