Grad

МИНИСТАРКА ЗА БРИГУ О ПОРОДИЦИ И ДЕМОГРАФИЈУ ПРОФ. ДР ДАРИЈА КИСИЋ ПРЕДСТАВИЛА ПРОГРАМ „ЉУДИ ЧИНЕ ГРАД“

Програм Уједињених нација за развој (UNDP), у партнерству са Министарством за бригу о породици и демографију и локалном самоуправом, у наредних годину дана у Чачку спроводи пројекат „Људи чине град“. Циљ је да се нађу решења за побољшање услова који би допринели да се заустави лош тренд смањења броја становника. Чачак је први град у коме су данас пројекат представиле проф. др Дарија Кисић, министарка за бригу о породици и демографију и Ирена Церовић, руководитељка Програма за добру управу UNDP-а.  

Градоначелник Милун Тодоровић и министарка проф. др Дарија Кисић

Како је рекла Ирена Церовић, овај програм је усклађен са мерама популационе политике које спроводе локалне самоуправе и Влада Србије. Кроз њега ће се тражити нови одговори на демографске промене за Чачак и мање градове и села у окружењу.

Ирена Церовић, руководитељка Програма за добру управу UNDP-а

– Ово је и одговор на резултате пописа, који већ деценијама уназад указују на дугорочан тренд смањења броја становника у Србији. Фактички, само Београд и Нови Сад „расту“, па се поставља питање како ће се на ове промене прилагођавати градови, пре свега, средње величине. Програм „Људи чине град“ би требало да постојећи динамичан развој Чачка стави у функцију демографског развоја, односно, да инвестиције у инфраструктуру и технологију ставимо у службу приоритета друштва са демографским променама – рекла је Церовић, додајући да ће програм бити тестиран у Чачку у наредних годину дана, али да је намера да се он касније спроведе и у другим градовима.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић нагласио је да држава, и кроз ново Министарство, као и локалне самоуправе, чини озбиљне напоре на порасту наталитета, али да је то дугорочан процес.

– Кроз Акциони план за популациону политику који смо усвојили пре три године, спроводе се разне мере, како би демографска слика била боља. Издвајамо средства за незапослене породиље, кроз различите субвенције помажемо за прво, друго, треће и свако наредно дете, за предшколске установе, за вантелесну оплодњу за жене и преко 45 година старости… – рекао је градоначелник Тодоровић.

Ипак, наш град дели судбину већине у Србији, када је реч о паду броја становника. Тодоровић је рекао да Чачак, у последње три године, бележи готово непромењен број становника – око 107.000. Како би се стање променило на боље, Град улаже у изградњу нових предшколских установа, на само на градском, већ и сеоском подручју, у систем се уводе и приватни вртићи, улаже се и у градњу путева, развој привреде и образовања, културе и спорта…

– Али, све је узалуд, ако нас не буде било. Ова борба је дугорочна, желимо да иза себе оставимо здравију и млађу популацију, јер смо једна од „најстаријих“ држава у Европи – закључио је Тодоровић и захвалио на посети представницима UNDP-а, министарки Кисић и њеним сарадницима из ресорног министарства.

Министарка Кисић рекла је да је Чачак град дивних људи и домаћина који показују да знају да „људи чине један град“.

– Основни циљ нашег министарства је низ стимулативних мера за побољшање демографске слике и управо из Чачка почињемо са реализацијом пројекта који носи симболичан назив „Људи су град“. Чачак је град који је у претходним годинама показао колико средстава, енегије и подстицаја има у овом домену. Као прво, желимо да заједно сагледамо комплетну ситуацију и да у процес укључимо све релевантне актере, од образовања, привреде, цивилног друштва, младе људе и да чујемо њихову визију, а затим да спроведемо мере које ће имати за циљ побољшање демографске слике у нашем друштву – рекла је министарка Кисић…

Министарка Кисић и градоначелник Тодоровић одржали су састанак са представницима релевантних служби и институција у локалној самоуправи, на коме су разговарали о наредним корацима спровођења програма „Људи чине град“.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.