Društvo Grad

“МЛАДОСТ”, ВРТИЋ “КЛАСТЕР”

ПРЕДШКОЛСКА УСТАНОВА “МОЈЕ ДЕТИЊСТВО” ПРОСЛАВИЛА ОСАМ ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

У оквиру прославе Дана Предшколске установе “Моје детињство”, прошлог петка, 19. новембра, градоначелник Чачка Милун Тодоровић, са својим сарадницима, посетио је вртић “Младост”. Град Чачак је у току ове године издвојио финансијска средства у износу од 8,5 милиона динара за реконструкцију и опремање овог вртића најсавременијим инвентаром, ради унапређења услова за боравак деце. Поводом осмог рођендана ПУ “Моје детињство”, вртић “Младост” је промовисан, као центар “кластер”, што значи да ће бити место хоризонталних размена васпитача на нивоу целе Србије.

ДЕЦА ГРАДЕ ОДНОСЕ ПОВЕРЕЊА И УВАЖАВАЊА, БЛИСКОСТИ И ПРИЈАТЕЉСТВА

Дан Предшколске установе “Моје детињство” је 20. новембар, а током прошле седмице запослени ове установе обележили су осам година постојања, различитим активностима у вртићима. Прошлог петка, у вртићу “Младост” реализована је “Тура кроз вртић”.

– Успешна реализација и учешће стручних радника у пилотирању нових основа програма од 2016. до 2018. године, донела је признање у виду Светосавске награде 2019. године Министарства просвете, науке и технолошког развоја, за професинални рад и залагање у грађењу квалитетне и инспиративне праксе у нашим вртићима. Решењем министра просвете, вртић “Младост” је постао вртић “кластер”, центар хоризонталног учења практичара, заједничког учења моделовањем. То значи да ће у току једнодневне стручне посете васпитачи, медицинске сестре – васпитачи и стручни сарадници из наше земље, учити од васпитача, медицинских сестара у вртићу “Младост” и стручних сарадника наше установе. Пошто ћемо бити модел за колеге у предшколским установама, јако је важна подршка Града, коју смо добили у реконструкцији овог вртића, али и улагања која су уследила након тога. Град је у току ове године уложио 8.500.000 динара за реконструкцију подова, унутрашње столарије, замену електро-инсталација, кречење објекта. У току ове године обновљен је намештај и опремљени су простори у вртићу – рекла је Сузана Симеуновић, директорка ПУ “Моје детињство”.

Према њеним речима, у новом предшколском програму се даје посебна важност физичкој средини у којој бораве деца:  

– То значи да деца не уче само у дечијој соби, већ је важно да на сваком кораку када дођу у вртић имају прилику да истражују, испитују, уче, да се питају, друже са другарима, не само са својим вршњацима, већ из целог вртића. А то су простори ходника, гардеробе, испод степеништа, двориште. Сви ови простори треба да буду у функцији игре, истраживања и учења деце. Опремљени су природним, структуираним, неструктуираним материјалима, реалним предметима, који подржавају креативност, истраживање, радозналост, отвореност. Када деца са родитељима дођу у вртић, треба да се осећају добродошли. Зато је важно да постоји простор за породицу, где ће моћи да сачекају своје дете, да прочитају препоручену стручну литературу, да се информишу на паноу о дешавањима и догађајима у нашој заједници.

Директорка наглашава да програм који васпитачи развијају у оваквом простору, даје шансе и могућности деци да буду срећна, да се осећају задовољно, остварено и прихваћено, да граде односе поверења и уважавања, блискости и пријатељства.

– Осим простора вртића и партнерства са породицом, посебно место заузима повезаност са локалном заједницом. Вртић није и не треба да буде једино место учења деце. То су сва места у нашем окружењу и сви одрасли који су важни за дечије истраживање и сазнавање новог. За данас смо припремили филм који се бави значајем повезаности вртића са локалном заједницом. Овим путем желимо да захвалимо свим нашим сарадницима у јавним установама, предузећима, институцијама са којима током године сарађујемо, а које из актуелних епидемиолошких разлога нисмо могли данас позвати да заједно обележимо Дан установе – рекла је Сузана Симеуновић.

ПРИ КРАЈУ ИДЕЈНО РЕШЕЊЕ ЗА ВРТИЋ У ЗАБЛАЋУ

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић, са својим сарадницима, посетио је вртић “Младост” и том приликом подсетио да егзистира од 1977. године прошлог века:  

– Наравно, доста је улагано у подове, столарију, изолацију, паметне табле, учила, све што је неопходно за малишане, за нове генерације. Заиста сам веома срећан, пре свега, због деце која су и даље насмејана и воле да долазе у предшколске установе. Посебно сам захвалан васпитачима, који се деценијама потпуно посвећују деци. Вртић је први и основни корак малишана, који је веома важан, као припрема за одлазак у основно и средње образовање.

Градоначелник је овом приликом подсетио да ће се и у наредном периоду издвајати значајна средства за предшколске установе и додао да ће се вртићи градити и на сеоском подручју.

– Улагаћемо и даље. Наша интенција је да већ у наредној години, у оквиру Предшколске установе “Моје детињство”, отворимо вртић у Заблаћу, а уз помоћ Владе Републике Србије, Министарства просвете. Израда идејног решења је при крају, као и прибављање грађевинске дозволе. Земљиште и објекат смо купили и пренели у јавну својину Града Чачка. Вртић ће бити за децу са подручја Заблаћа, Јежевице, Виљуше, Балуге, Вапе, Мршинаца… – најавио је Милун Тодоровић, нагласивши да локална самоуправа жели да деца и на сеоском и на градском подручју имају приближно исте услове, почев од предшколског и школског образовања.

Вртић “Младост” има седам васпитних група и похађа га 170 малишана, о којима се брине десет васпитача и четири медицинске сестре – васпитача, као и три сервирке и четири спремачице. У овом објекту се налази и производна кухиња, која спрема оброке за пет вртића Предшколске установе “Моје детињство”.

Нела Радичевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.