Društvo Grad

МОДЕРАН РЕЖИМ ПАРКИРАЊА И БЕЗБЕДНОСТ У САОБРАЋАЈУ

ЗОРАН БЛАГОЈЕВИЋ, ДИРЕКТОР ЈКП “ПАРКИНГ СЕРВИС”, О ОВОГОДИШЊИМ ПЛАНОВИМА

Јавно комунално предузећеПаркинг сервисје и прошлу годину завршило са позитивним пословањем, а менаxмент планира да и у 2023. оствари добит. Поред основног циља, да на најбољи начин уреди област паркирања и омогући суграђанима несметано коришћење капацитета из области стационарног саобраћаја, што и представља основну делатност предузећа, менаxмент планира да унапреди и остале сегменте пословања. ДиректорПаркинг сервисаЗоран Благојевић с поносом наглашава да има добар тим, вредне и поуздане раднике, који се максимално залажу у свом послу, желећи да предузеће настави пут развоја и модернизације: “Наравно, поред спремности и стручности запослених да иновирају пословање, захваљујући и одличној сарадњи са Градском управом на челу са градоначелником, настојимо да изградимо модеран режим паркирања и проблем стационарног саобраћаја решимо на најефикаснији и најприхватљивији начин за кориснике наших услуга”.

СТАБИЛНО ПОСЛОВАЊЕ

И 2022. година, као и претходне, за ЈКП “Паркинг сервис” је била успешна, јер су запослени испунили све планове. Поред уређења стационарног саобраћаја, путем наплате паркинга, радници овог предузећа активно су се бавили и обележавањем хоризонталне и вертикалне сигнализације, као и сезонском услугом издавања бицикли. 

– Задовољан сам реализацијом планова и оствареним резултатима у сва три сегмента пословања, јер функционишемо као већа породица. Имамо 32 запослена радника, а током године, по потреби, ангажујемо младе преко Омладинске задруге. Циљ је и даље модернизација и унапређење већ успостављеног система паркирања, као и подизање на виши ниво саобраћајне културе паркирања у граду. Прецизне резултате пословања имаћемо крајем фебруара, али, сигуран сам да ће добит предузећа бити виша од десет милиона динара. И прошле године је пословање наше фирме било стабилно, као и у претходном периоду – каже на почетку разговора директор ЈКП “Паркинг сервис” Зоран Благојевић и подсећа да ће расподела добити бити у складу са актом о буxету Града Чачка и на основу других прописа који регулишу ову област, односно, 80 одсто ће бити уплаћено у градски буxет, а 20 процената инвестирано према програму предузећа.

ДО КРАЈА ГОДИНЕ ЈОШ НЕКОЛИКО УЛИЦА У СИСТЕМУ НАПЛАТЕ

Иначе, предузеће “Паркинг сервис” управља отвореним паркиралиштима на кључним саобраћајницама и са два затворена паркинга у најужем центру града, у Скадарској улици и код Такси станице. Постоји велики број информативних табли, а на неколико локација у нашем граду постављени су семафори, на основу којих возачи добијају информације о тренутно слободним местима на затвореним паркинзима.  

– На основу скупштинске Одлуке о обављању комуналне делатности, односно, о наплати паркирања, до краја године би требало још неколико улица да уведемо у систем наплате. Реч је о Учитељској улици, Амиxиној, Ломиној, Девет Југовића, Моравској, другом делу Улице Веселина Миликића. Цене паркирања су коректне у поређењу са другим градовима, 65 динара је цена карте у екстра зони, а у трећој зони је 19 динара. Дакле, имамо у виду и социјални ефекат. Возачима који не плате паркинг на основу предвиђеног ценовника по зонама, биће издата посебна дневна карта у износу од 1.200 динара. Уколико возач у року од осам дана плати, цена посебне дневне карте биће умањена за 50 одсто, односно, платиће 600 динара. Од тренутка постављања посебне дневне карте на возило, у току наредна 24 сата, возач има право на бесплатно паркирање у граду у свим зонама, на отвореним паркиралиштима – објашњава директор Благојевић.  

Наш саговорник подсећа да је поред Дома здравља обележено неколико паркинг места за особе са инвалидитетом, као и два паркинг места за хитне случајеве. Иначе, као друштвено одговорна фирма, “Паркинг сервис” за лица са инвалидитетом сваке године купује карте од Удружења паркиралишта Србије и бесплатно их дели.

У ПЛАНУ КУПОВИНА КАМИОНА ПУТАРА

На основу уговора Града Чачка, ЈП “Градац” и ЈКП “Паркинг сервис”, ово чачанско предузеће се од јуна прошле године бави хоризонталним и вертикалним обележавањем сигнализације и на локалним саобраћајницама. Поред паркинг простора, запослени овог предузећа обележавају и пешачке прелазе, тротоаре, линије на саобраћајницама, мењају знакове на улицама…, на основу налога Јавног предузећа “Градац”.

– Поред обележавања хоризонталне сигнализације, предузеће је одговорно и за замену вертикалних саобраћајних знакова на територији града. Увек се трудимо да радове прилагодимо суграђанима, који су нас посебно похвалили што смо сигнализацију обележавали, углавном, у ноћним сатима, па нисмо правили велике гужве у саобраћају. Прошле године смо купили машину за обележвање сигнализације, а ове године планирамо куповину малог камиона – путара, како би машину за обележавање сигнализације могли да превеземо до околних села, наравно, по налогу ЈП “Градац”. За куповину малог камиона Град Чачак ће нам помоћи са милион и по динара. Захваљујући овој набавци бићемо још мобилнији и моћи ћемо да одговоримо свим захтевима грађана, а приоритет нашег предузећа је да буде повећена безбедност свих учесника у саобраћају, како возача, тако и пешака – наглашава Благојевић.

ИЗНАЈМЉИВАЊЕ БИЦИКЛА ЗА ЗДРАВ НАЧИН ЖИВОТА

“Паркинг сервис” је, почетком јула 2018. године, увео услугу изнајмљивања бицикли, што доприноси смањењу емисија штетних гасова и промовише здрав начин живота. И прошла, пета сезона рент-а-бајка је била успешна, а менаxмент је посебно захвалан грађанима на савесном коришћењу ове услуге. Директор  потврђује да ће наши суграђани и у предстојећој сезони (од почетка јуна до краја септембра) моћи да изнајмљују бицикле на постојећим пунктовима и то: у Авенији липа, Атеници, Авлаxиници, код Такси станице, на Љубићском кеју, у Спортском центру и у Атомској бањи у Горњој Трепчи. 

– Уколико посматрамо искључиво финансијски, овај сегмент се предузећу не исплати, али с обзиром на то да смо сервис грађана, ова услуга је добра прича за људе који воле и желе здрав начин живота. Цена ће бити јако популарна, 50 динара за сат времена, а дневна карта 300 динара, као и прошле године. Грађани имају могућност да бицикл изнајме на једном пункту, а врате на другој станици. Важно је да корисници врате бицикл уредно и на време, како би што више суграђана могло да користи ову услугу. Ако корисник задржи бицикл неколико дана, четврти и сваки наредни се наплаћује као дневна карта од 2.000 динара – подсећа директор и апелује на грађане да и у наредној сезони савесно користе бицикл.

С обзиром на то да је у току зимска сезона и да можемо очекивати снежне падавине, Благојевић наглашава да су запослени овог предузећа спремни за чишћење паркиралишта, као и да помогну осталим службама у граду у отклањању снега са саобраћајница и осталих градских приоритета. Наравно, приоритет “Паркинг сервиса” је чишћење отворених паркинга, односно, у екстра, првој, другој и трећој зони, као и уклањање снега са затворених паркиралишта, али и помоћ грађанима уколико је потребно.

Н. Р.

Фото: Архива ЈКП “Паркинг сервис”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.