Društvo

МУЛТИКУЛТУРАЛНОСТ, КАО СИНОНИМ САВРШЕНОГ УКУСА

ПЕТНАЕСТ УЧЕНИКА ПРЕХРАМБЕНО-УГОСТИТЕЉСКЕ ШКОЛЕ БОРАВИЛО У ГРЧКОЈ НА СТРУЧНОЈ ПРАКСИ

У Прехрамбеноугоститељској школи, у среду, 15. септембра, организован је програм под називомГрчко вече”, са циљем да се дочара део атмосфере из Солуна, где је 15 ученика ове средњошколске установе боравило на стручној пракси. Путовање, односно, стручна пракса реализована је као део пројекта под називомМултикултуралност, као синоним савршеног укуса”, преко Фондације Темпус – “ Еразмус+” програма. Иначе, “Еразмус+” је програм Европске уније који обезбеђује финансирање пројеката мобилности и сарадње у областима високог, општег, стручног и образовања одраслих, као и у областима младих и спорта.

Директорка Драгица Сомовић са професорима и ученицима који су ишли у Грчку на стручну праксу

Од 19. до 31. јула, 15 ученика Прехрамбено-угоститељске школе боравило је у Грчкој, на стручној пракси у четири елитна ресторана Солуна. Вративши се са пуно елана, кроз програм “Грчко вече”, желели су да поделе своје утиске, уз презентацију и поједине грчке специјалитете, које су припремили за ову прилику.

– Ђаци су били сјајни, праксу су одлично обавили, а менаxери ресторана су били презадовољни њиховим знањем, упорношћу и амбицијама. Наших 15 ученика, кулинарских техничара, конобара, кувара и угоститељских техничара оцењени су са максималних 100 бодова. Након обављене праксе, добили су сертификате који ученицима дају предност по завршетку школовања за рад у свим европским угоститељским објектима, хотелима и ресторанима. Ово је био одличан начин да презентујемо нашу школу, град и читаву Србију – нагласила је Драгица Симовић, директорка Прехрамбено-угоститељске школе.

Са презентације у школи

Пројекат мобилности, под називом “Мултикултуралност, као синоним савршеног укуса”, чији је носилац Драгица Симовић, а координатор Дамир Ујевић, реализован је преко Фондације Темпус – “Еразмус+” програма. Прехрамбено-угоститељска школа је похваљена и због тога што је пројекат подразумевао мобилност ученика, а не професора. Директорка ове средњошколске установе је нагласила да су у округу једина школа која је реализовала пројекат мобилности ђака. На стручној пракси у Грчкој, наш град у најлепшем “светлу” представљали су ученици: Матија Тадић, Александар Глишовић, Страхиња Вучићевић, Анђела Станишић, Александра Милић, Тамара Толић, Олга Бојовић, Валентина Јоксић, Давид Брковић, Златко Мајсторовић, Дејан Грабовчић, Никола Козодеровић, Стефан Томовић, Ива Марковић и Наталија Пауновић.  

Дамир Ујевић, координатор Тима за пројекте и партнерство, веома је задовољан реализованим путовањем:

– Сада смо у поступку дисиминације пројекта, с обзиром на то да смо већ два пута одлагали мобилност ученика због актуелне епидемиолошке ситуације. Изузетно се поносим нашим ђацима, јер смо у Солун отишли у тешким условима, иако у “таласу” отворених граница, родитељи су били веома забринути због тренутне ситуације. Али, провели смо 15 незаборавних дана. Наш партнер, Центар за целоживотно учење, који нас је дочекао у Солуну, био је презадовољан резултатима наших ученика, јер су приликом евалуације последњег дана у Солуну, у свим доменима остварили максималних 100 бодова.

Кулинарски техничар Матија Тадић, који је са својим другарима представљао и наш град, планира да се у животу бави кулинарством:

– Ово искуство је било незаборавно, пракса, ресторани, људи које смо упознали… Диплома коју смо добили пружиће нам предност у даљем раду. Имали смо прилику да упознамо, не само грчку кухињу и њихове специјалитете, већ и грчку културу.

Валентина Јоксић, ученица смера кувар, каже да су пуно научили, видели, али и пробали многа јела:

– Специјалитети који ми се највише допадају су мусака на грчки начин и посебни мали хлепчићи. Током практичних тренинга сви су према нама били коректни. Поред одличне праксе коју смо имали, драгоцено је и то што смо видели различите историјске и културне знаменитости Солуна.

Уколико епидемиолошке мере дозволе, поново ћемо имати могућност да уживамо у грчким специјалитетима кулинара из Прехрамбено-угоститељске школе, на некој новој презентацији.

Н. Р.

Фото: Кум

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.