Društvo Grad Obrazovanje

НА АГРОНОМСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ЧАЧКУ ОТВОРЕНА ЛАБОРАТОРИЈА ЗА СЕНЗОРСКУ ОЦЕНУ КВАЛИТЕТА ХРАНЕ

НА АГРОНОМСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ЧАЧКУ ОТВОРЕНА ЛАБОРАТОРИЈА ЗА СЕНЗОРСКУ ОЦЕНУ КВАЛИТЕТА ХРАНЕ

ИСПУЊЕНИ УСЛОВИ ЗА АКРЕДИТАЦИЈУ

На Агрономском факултету у Чачку је у уторак, 17. јануара, отворена лабораторија за сензорско оцењивање хране у циљу провере квалитета прехрамбених производа и откривања евентуалних недостатака, што би требало да допринесе њиховом побољшању. Ова савремена лабораторија, једна од малобројних у Србији, настала је као резултат сарадње еминетних стручњака са Пољопривредног факултета у Земуну и Агрономског факултета у Чачку. Задовољава све предвиђене услове за акредитацију, тако да ће бити изузетно корисна за студенте и ученике средњих стручних школа који намеравају да наставе своје школовање у овој чачанској високошколској установи, а уједно и за произвођаче и прерађиваче пољопривредних производа који желе да провере квалитет произведене робе.

Отварањем нове лабораторије, иначе 17. на Агрономском факултету, ова чачанска високошколска установа је, као и небројено пута до сада, потврдила да прати најмодерније светске трендове, када је реч о провери квалитета прехрамбених производа. Према речима проф. др Владимира Kурћубића, продекана за наставу и науку Агрономског факултету у Чачку, савремену методу одређивања квалитета хране развио је и ставио у погон пре три године професор Пољопривредног факултета у Земуну Игор Томашевић. Своје достигнуће је представио на Светском конгресу технологије меса у Немачкој, где је препознат изузетан значај ове методе одређивања квалитета хране, првенствено за прехрамбену индустрију.

Проф. др Владимир Kурћубић, продекан за наставу и науку Агрономског факултету у Чачку

– Лабораторија за сенозорску оцену хране служи да проверимо квалитет који субјективно можемо оценити својим чулима, вида, мириса, укуса, притиска, што је врло често боље од онога што се може урадити помоћу уређаја. Обезбедили смо пет боксева за оцењиваче који су опремљени стандардним светлом одређене јачине, одређеном енергијом и повезани информатички. Поред тога, ова лабораторија ће имати и део за инструментално одређивање квалитета различитих производа, како из примарне пољопривредне производње, тако и анималног порекла – производа од млека и меса, у смислу боје, њихове текстуре и конзистенције. У сваком случају, својим чулима можемо да детектујемо одређене ствари боље него било какви уређаји, конкретно када је у питању мирис и укус, изглед производа, боја на пресеку, његова карактеристичност, а то је све оно што је битно за потрошаче, али истовремено и за произвођаче у циљу побољшања квалитета хране – објаснио је проф. др Курћубић, посебно истичући да је у читавом процесу рада ове савремено опремљене и веома функционалне лабораторије суштински важно бављење свим аспектима квалитета и безбедности хране која се свакодневно налази на нашим трпезама.

Преласком на такозвани клауд интернет, прехрамбена индустрија данас доживљава праву дигиталну револуцију, а брже информације су од изузетне важности и за потрошаче и за произвођаче. Када се добију резултати анализе квалитета примарних пољопривредних, као и производа од млека и меса, за мање од пет секунди они се прослеђују даље. Доступни су у рекордном року произвођачима, како би сазнали да ли су постигли и задржали задовољавајући квалитет својих производа и на основу тога и деловали, што је добро и за потрошаче.

– Ово је једна од ретких лабораторија у Србији и за сада смо сигурно у значајној предности, јер смо је развијали у договору и сарадњи са нашим колегама са Пољопривредног факултета у Земуну,професорима Игором Томашевићем и Славишом Стајићем. Овде се налази и један део лабораторије који служи за инструменталну оцену, где ћемо имати један иновативан апарат који припада Индустрији 4.0, под именом компјутерски визуелни систем, који је креација нашег колеге Игора Томашевића са Пољопривредног факултета из Земуну. Имамо софтвер који је професор Томашевић развијао заједно са италијанским партнерима, за који је добио дозволу да може да га користи, тако да можемо да радимо заједничке панеле оцењивача и да на самом завршетку оцењивања посредством таблета или рачунара одмах пошаљемо резултате у Београд, где се паралелно оцењује квалитет истог производа. То помаже дасе у истом тренутку доносе и одлуке да ли нешто треба да се поправља у квалитету производа  или не, што је веома значајно у прехрамбеној индустрији која мора да прати савремене захтеве тржишта, а то, пре свега, подразумева дигиталну методу одређивања квалитета хране која омиогућује да информација након обављене анализе изузетно брзо стигне на други крај света – истакао је проф. др Курћубић.

Како оцењују на Агрономском факултету, отварање лабораторије за сензорску оцену квалитета хране је корисно за научно-истраживачки рад и редовни наставни процес, али истовремено и за привреду, јер ће привредницима моћи да понуде изузетно озбиљан ниво услуга када лабораторија добије акредитацију, а њен поступак је увелико у току.

Студенти Агрономског факултета, али и ученици Пољопривредне школе „Љубо Мићић“ из Пожеге, који су имали част да се упознају са радом нове лабораторије, сматрају да је изузетно значајно њено формирање, јер ће им омогућити да стекну практична искуства, која ће им бити драгоцена у даљем професионалном усавршавању.

Савремена лабораторија за сензорску оцену квалитета хране је отворена баш у Чачку, јер Агрономски факултет има изузетан кадровски потенцијал и одличну сарадњу са сродним високошколским установама, релевантним институцијама и привредом.

Средства за адаптацију и опремање простора су обезбеђена претежно из извора Агрономског факултета (највећим делом од реализације научно-истраживачких пројеката), а помоћ су пружили и привредници са којима ова високошколска установа има одличну сарадњу. Подршка за даље унапређење лабораторије се очекује и од Универзитета у Крагујевцу.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.