Društvo

NA BANDERU POSTAVILI GNEZDO ZA RODE

Meštani, ljubitelji ptica iz Ljubić keja i mališani iz vrtića „Mimilend“ na jednoj banderi napravili su gnezdo za rode.

Rode koje svijaju gnezda u naseljima i pored ljudi, nisu retka i neobična pojava. Međutim, dolasku jednog para, svake godine, koji pokušavaju da se nastane na Ljubić keju, posebno se obraduju žitelji ovog dela grada, ali i mališani iz Predškolske ustanove „Mimilend“.

Upravo zbog toga što nikako nisu mogle da pronađu svoje mesto gde bi se skrasile, iz Društva ljubitelja ptica i prirode „Sove na oprezu“ rešili su da u saradnji sa lokalnom samoupravom, Mesnom zajednicom „Ljubić kej“ i „Mimilendom“, na banderi naprave gnezdo, kako bi na proleće rode imale stanište.

Ovo je nastavak redovnih aktivnosti Društva ljubitelja ptica i prirode „Sove na oprezu“. Četvrta je platforma tj. veštačko gnezdo, prvo na gradskom području. Jedno se nalazi u Bresnici, drugo u Mrčajevcima, a u planu je, kako je istakao predsednik Društva, da se u narednom periodu postave i uzvodno od Keja i u Košutnjaku.
Rode biraju bandere zbog visine, jer time čuvaju jaja ili mlade od potencijalnih napadača, ali i zato što vole da budu u ljudskim naseljima.

I. M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.