Aktuelno Društvo

РЕЗУЛТАТИ НОВОГ ЗАКОНА О ТРАНСФУЗИЈСКОЈ МЕДИЦИНИ

ДОВОЉНЕ КОЛИЧИНЕ КРВИ ЗА СВЕ БОЛНИЦЕ У СРБИЈИ

Ивана Родић, начелница Одељења за мотивацију и организацију добровољних давалаца крви у Институту за трансфузију крви

Нови Закон о трансфузијској медицини донео је велике промене у читавом систему. Једна од највећих новина, према овом Закону, је што све потребе за крвљу на територији Србије обједињује Институт за трансфузију крви. После годину дана од његове примене у Србији и више од пола године у самом Чачку, према речима надлежних, резултати су задовољавајући. О овој теми, веома значајној за цело друштво, било је речи на конференцији за новинаре, одржаној у уторак, 29. јануара, у Градској управи.

Ивана Родић, начелница Одељења за мотивацију и организацију добровољних давалаца крви у Институту за трансфузију крви, навела је да је нови Закон имплементиран по фазама, тако да се у Чачку примењује од маја прошле године.

– Ову уводну годину завршили смо са девет одсто мање прикупљених јединица, у односу на 2017. То је изузетан успех, имајући у виду да се ради о коренитим променама. Наша обавеза, као институције, која снабдева крвљу здравствене установе у Београду и 12 општих болница на територији Србије, била је да направимо јасан план за ову годину. Заједно са Црвеним крстом Србије и организацијама у локалним заједницама, ми смо то учинили у законском року, до 15. новембра. Објединили смо план прикупљања крви у складу са потребама болница. Наш задатак је да овај план на месечном нивоу остварујемо и да обезбедимо довољне количине крви за функционисање свих здравствених институција. Акције у Чачку су све успешније и  за ову годину, на основу потреба чачанске болнице и нивоа давалаштва крви у претходном периоду, планиране су 73 акције, односно 4.090 јединица прикупљене крви.– рекла је Родић и похвалила Чачане као добар пример дугогодишње традиције хуманости. Потврда ових њених речи су признања за најуспешније акције у својим категоријама, која се додељују на свечаном годишњем пријему Института за трансфузију, Компанији „Слобода” и чачанској Гимназији, која је ову награду донела у наш град и претходне две године…

 

Др Славица Китановић, начелница Болничке банке за трансфузију крви Опште болнице у Чачку

Начелница Болничке банке за трансфузију крви Опште болнице др Славица Китановић је изјавила да су у Чачку резултати примене новог Закона задовољавајући.

– Сада је потпуно избачено породично давалаштво. Родбина више није у обавези да даје крв, да би операција била омогућена. Сада је основни мотив и принцип добровољно давалаштво. Крв која одлази у Београд, одлази само на тестирање и враћа се према потребама пацијената у нашој Болници – истакла је др Китановић, додајући да се сви предтрансфузијски тестови обављају на много вишем нивоу, него у претходном периоду.

– Добровољно давалаштво крви и рад са добровољним даваоцима био је само један део наше делатности. Много је већи део везан за клиничку трансфузиологију, односно чување и издавање крви и обављање врло важних предтрансфузијских тестова, да би се једна јединица издала пацијенту и изашла са нашег одељења – рекла је др Китановић, уз закључак да се у чачанској Болници ниједна операција не одлаже због недостатка крви, а седмичне потребе су 55-60 јединица…

В. Т.

АКЦИЈЕ УТОРКОМ У ДОМУ КУЛТУРЕ

Начелница Ивана Родић је подсетила да се у Чачку сваког уторка, од 11 до 17 часова, организује акција у Дому културе, а поред тога два пута годишње у средњим школама, у којима крв дају матуранти и у великим институцијама. Она је рекла да се погрешно тумачи да сва крв, која се прикупи у градовима, иде за Београд. Као доказ, изнела је податке да је у четири јануарске акције у Чачку прикупљено 171 јединица крви,  Болници је достављено 148, док је остатак остављен за лечење грађана са територије нашег града у институцијама у Београду.

Цео текст прочитајте у новом броју „Чачанског гласа“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.