Društvo

НАДА ДА МОЖЕ ПРОХОДАТИ И ПРОГОВОРИТИ

МАЛА НИКОЛИНА ЋИРИЋ ВРАТИЛА СЕ СА ИСПИТИВАЊА У ТУРСКОЈ

Петнаестодневно испитивање које је мала Николина Ћирић прошла  у Универзитетској болници у Истанбулу, дало је породици одговоре на многа питања. Иако резултати бројних прегледа нису охрабрујући, њена мајка Данијела Милутиновић каже да су јој, ипак, турски медицински стручњаци улили велику наду да њена Нина може много напредовати. Девојчици су препоручили сталне логопедске и физијатријске вежбе, које би уз одговарајућу исхрану и витамине, требало да јој помогну да коначно прохода сама и да почне да говори.

Крајем прошле седмице Николина се са мајком вратила у Чачак. Данијела каже да је њена ћеркица прошла веома напорна дијагностичка испитивања, али да је показала велику снагу.

– Све то што су нам рекли лекари у Турској било је тешко. Али, сада знамо шта треба да радимо и заиста ми је дало додатну снагу да се борим за Нину. Знам да ће требати много времена, стрпљења, одрицања… Али, надам се да ће она моћи много тога сама, као њени вршњаци – са пуно оптимизма каже Данијела.

– Рекли су нам да за сада операције нису могуће, јер цисте које има на мозгу су водене и последице су можданог крварења када је била беба… Ипак, доктор је рекао да верује да ће Николина проходати и да има моћ говора и разума, да може да памти… Њихова препорука је да користи физикално помагало, које смо одмах по повратку пронашли у једној ортопедској радњи у Београду. Такође, мора се променити и њена исхрана. Преписали су и бројне витамине које она мора свакодневно да пије. За сада је циљ да Николина добије на килажи, јер има свега 11 килограма, а у априлу пуни пет година! Све ово помоћи ће јој да ојача мишиће и тако стане на своје ноге… За три месеца заказана јој је контрола. Тада ће видети да ли терапија даје резултате, да ли има промена на цистама. Постоји могућност да јој промене пумпицу за хидроцефалус, односно да се стави нова која одговара њеним годинама, како би јој смањили притисак у том делу мозга – прича Данијела, која има само похвалне речи за лекаре и особље клинике у Истанбулу.

Са новим пријатељима који су за Нину направили Снешка Белића у Истанбулу

Да подсетимо, превремено рођење у седмом месецу трудноће, оставило је последице на Николинино здравље. Рођена је са само 850 грама, а онда одмах пребачена у инкубатор, где је добила мождано крварење. Дијагностикован јој је хидроцефалус, због чега је оперисана на Дечјој клиници у Тиршовој. Тада јој је уграђен ВП шант. Осим церебралне парализе дијагностикована јој је и епилепсија, а има и „лептир“ болест. Пре две године поново је оперисана, јер се ВП шант запушио, па је рађена ревизија.

За испитивање у Турској, захваљујући акцијама у Чачку и помоћи преко две хуманитарне фондације, сакупљено је око 9.000 евра. Сада је Николини потребан новац за сталне логопедске и физикалне терапије, за физикално помагало, које кошта око 1.000 евра… Породица Милутиновић има још троје деце, живе као подстанари од једне плате.

Помоћ за Николину Ћирић и даље се може уплатити преко Фондације „Буди хуман“, слањем СМС поруке 1148 на 3030 или уплатом на динарски рачун: 160-6000001248314-83.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.