Društvo

НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ И ЧАЧАК У ФОКУСУ КУЛТУРНИХ ДЕШАВАЊА У СРБИЈИ

“ЧАЧАК, АТРИБУТИ КУЛТУРНЕ ПРЕСТОНИЦЕ”: УСТАНОВА КУЛТУРЕ ИЗ НАШЕГ ГРАДА ПРВИ ПУТ НОСИЛАЦ НАЦИОНАЛНОГ ПРОЈЕКТА

Уметничка галерија „Надежда Петровић“ Чачак 2020. године била је партнер на регионалном пројекту „Територија културе“ у оквиру програма „Дијалог за будућност“, који су заједнички реализовали Музеј савремене умјетности Републике Српске, Народни музеј Црне Горе и УГ „Надежда Петровић“. Циљ пројекта био је стварање истраживачке платформе, усмерене на развој креативног и отвореног дијалога намењеног младима. Пројекат су подржали УНДП, УНИЦЕФ и УНЕСЦО, а финансирао га је фонд Уједињених нација за изградњу мира.

Циљ овог заједничког регионалног пројекта био је да се кроз предвиђене активности настави континуитет сарадње и културне размене на постјугословенским просторима. Са презентовањем савремене уметничке сцене региона формирају се нова места дијалога. Први корак био је пласирање резултата летњих радионица, са уметницама из региона на манифестацији Меморијал Надежде Петровић (десет уметница из БиХ, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Северне Македоније и Србије), након чега је реализована изложба савремених стваралаца из Чачка. Потом је изложба приказана и у МСУРС у Бањалуци, као и пратеће програмске активности у другим државама из окружења. У међувремену су приређене три сесије мастеркласа (Бањалука, Цетиње, Чачак) уз учешће теоретичара, кустоса, уметника из региона, на теме савремених кустоских пракси и музеја, као аутономних места културе, рекао је за наш лист Бранко Ћаловић, директор Уметничке галерије „Надежда Петровић“.   

– Оно што је веома важно јесте да наша Галерија, овим пројектом прави искорак у смислу презентације наших уметника на регионалној сцени, као и да се учешћем у пројекту који су финансирале Уједињене нације, отворио пут за позив УНЕСКА у вези са обележавањем годишњица угледних личности, са циљем да им се да светски значај. Несумњиво да је управо таква личност и Надежда Петровић, родоначелник српске модерне уметности и једна од најважнијих личности у српској уметности уопште, а 2023. године, обележава се 150. годишњица њеног рођења. Предлог Уметничке галерије подржан је од стране Националне комисије Србије и одобрен на Извршном савету УНЕСКА. Управо ова сарадња, омогућава повећање географске дистрибуције пројекта и доприноси оном што је из наше перспективе најважније – промоцији Надеждиног уметничког стваралаштва ван граница наше земље и валоризацији културног стваралаштва наше државе, као дела светске културне баштине. Ово је први пут да носилац једног националног пројекта, буде установа културе из Чачка – нагласио је директор Ћаловић.

Фокус пројекта је на представљању уметничког доприноса велике српске сликарке, њеног активизма, хуманитарног рада и борбе за женска права у друштву с краја 19. и почетка 20. века. Србија је пројекат Уметничке галерије предложила уз подршку Босне и Херцеговине, Словеније и Француске.   

– Град Чачак припрема пројекат за „Престоницу културе Србије 2023“, који је расписало Министарство културе и информисања и обележавање овако великог јубилеја свакако заузима важно место у програмским активностима те године. Овим поводом организоване су посете Републици Српској и Републици Словенији и радни састанци на којима сам био са директором Галерије Бранком Ћаловићем и партнерима из региона, директорком МСУ Републике Српске Саритом Вујковић и директором Галерије „Божидар Јакац“, из Костањевице на Крки, Гораном Миловановићем. На састанцима су прецизиране пројектне активности и обавезе партнера из Републике Српске и Словеније, након чега следи заједнички састанак са директоркама Народног музеја и МСУ  из Београда, директорком Галерије савремене уметности из Ниша, као и професорима са Филозофског факултета у Београду (обзиром да ће део активности реализовати на катедри за историју уметности) – најавио је Мирослав Петковић, помоћник градоначелника Чачка и нагласио да ће у сарадњи са Организацијом УН за науку, образовање и културу, која је и важно признање за нашу земљу, као и за рад, стваралаштво и ангажман Надежде Петровић, све поменуте установе припремити предлоге својих активности у пројекту, у смислу ширег сагледавања личности ове српске хероине.

Петковић је додао да је платформа, односно, читав пројекат обележавања 150. годишњице рођења отворен за даљу сарадњу у смислу инкорпорације програма других заинтересованих установа, невладиног сектора и неформалних удружења, као и пожељне интерсекторске сарадње на заједничком путу потврде огромног доприноса Надежде Петровић, како на пољу програма савремене уметности са почетка прошлог века, тако и њеног доприноса на пољу друштвеног активизма и шире историјске улоге једне жене – уметнице у напорима за праведније, хуманије и напредније друштвено окружење.

Према речима помоћника градоначелника, Град Чачак, поводом овако значајног јубилеја, у сарадњи са платформом „Србија ствара“ и „Градским позориштем Чачак“, припрема монодраму „Писма“, посвећену Надежди Петровић и преписке коју је имала са Иваном Мештровићем, која ће током „Културног лета“ бити изведена у Чачку.    

– Куриозитет је да, поред Вање Милачић, која ће играти Надежду, на овој монодрами раде искључиво даме (сценарио, режија, музика, костим, сценографија, графика). На овај начин померамо границе и трајно стављамо Надежду Петровић и наш Чачак у фокус културних дешавања у Србији. Неко ће можда рећи да смо преамбициозно ушли у овај пројекат, али ми се поносимо нашим установама културе, знамо и озбиљно радимо, како би победили на овом конкурсу и понели ласкаву титулу „Престонице културе Србије“ за 2023. годину – нагласио је Петковић.

Н. Р.

Фото: Архива М. П.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.