Dragačevo Region

„ХАЈДУК ФЕСТ“ ОЖИВЕО ГУЧУ!

Моћни звуци трубе данас су поново задрмали Гучу. Након паузе од готово 15 месеци, пробудила се мала драгачевска варош, у свету препознатљива као престоница трубе и трубаштва. Ужелео се народ окупљања и весеља, па му је „Хајдук фест“ добро дошао да отера све оне ружне мисли које су га окупирале још од проглашeња пандемије короне, која је битно изменила животе свих нас. Сада, када је коначно дошло до стабилизације епидемиолошких прилика и попуштања мера, добро је што су мештани Гуче имали прилику да се, заједно са туристима који тренутно бораве у драгачевском крају, мало разоноде и провеселе. А за то су свакако најпогодније добро организоване манифестације.

Кажу да је хајдучки ћевап јединствени драгачевски специјалитет, а његово име најбоље говори у које је време настао. У другим деловима Србије за такав гурманлук тешко да су и чули, а и ако имају нешто слично – сигурно није тако доброг и јединственог укуса. Иначе, драгачевски крај је познат по старим, веома укусним традиционалним јелима, од којих су поједина изузетно калорична и јака, баш као што је то и хајдучки ћевап.

Како истичу врсни кулинари који су данас међусобно одмеравали снаге у припреми традиционалног драгачевског специјалитета – хајдучког ћевапа, сваки добар мајстор љубоморно чува своју тајну на који начин припрема ово изузетно укусно јело. Без изузетка, учесници такмичења кажу да су за припремање хајдучког ћевапа најважнији квалитет меса, добра сразмера зачина и љубави према кулинарству.

Угоститељ Миле Ћурчић, један од иницијатора овог такмичења, каже да је манифестацију покренуло Удружење угоститеља пре четири године и да је њихова идеја била да сачувају од заборава овај стари драгачевски специјалитет.

-Ово нам је већ трећа манифестација. Имамо такмичаре са више страна. Осим Драгачеваца, стигле су нам и екипе из Прибоја, Чачка и Београда. Надамо се да ће ова наша манифестација у наредним годинама постати још масовнија. Овде, у Гучи, има доста угоститеља који су се пријавили за такмичење, али хајдучки ћевап припремају у својим локалима, тако да ће жири имати пуне руке посла. Бирају се прва три места. Награде за прво и друго место су ражњеви, а за треће котлић. Бира се и најбоље уређен и највеселији штанд – каже Ћурчић.

Најбитнији састојак овог специјалитета је свињско месо и то од врата, рекли су такмичари из екипе „Дупљај“ Гуча. Да би се припремио добар хајдучки ћевап, месо, заједно са свим неопходним зачинима, треба да одстоји. Зато се и припрема претходног дана. Пре него што се ћевап стави на мангало, смеса се ваља у пшенично и пројино брашно, алеву парику и бибер.

Директор Туристичке организације „Драгачево“ Били Вуловић каже да прошле године манифестација није одржана због панденије короне, али да су сада одлучили да је поново организују, јер се еидемиолошка ситуација стабилизовала.

-Кренули смо помало стидљиво, као прва манифестација која се организује у Србији, али, као што видите, за такмичење се пријавило више од 25 учесника. Атмосфера је одличана, расположење диже музика трубачких оркестара, сви су жељни оваквих окупљања – закључио је Вуловић.

Организатори манифестације су Општина Лучани, Туристичка организација „Драгачево“ и Удружење угоститеља Гуче.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.