Region

U LUČANIMA SPREMNI ZA „VELIKE VODE“

Kako prenosi agencija MNA, Opštinski štab za vanredne situacije Lučani saopštio je da su poslednjih godina registrovane brojne pojave klizišta, odrona, orozija, snežnih i kišnih padavina, snežnih nanosa i poledica.


U izveštaju se navodi da su klizišta aktivirana još od 1984. godine, a 2006. intenzivirana, posle obilnih atmosferskih padavina.
Obilne kišne padavine 2014, 2016. i 2019. godina prouzrokovale su poplave širokih razmera.

U izveštaju se navodi da je najviše protivgradnih dejstava bilo početkom avgusta prošle godine, kada je ispaljeno 65 raketa, a šteta koja je tada evidentirana u sedam mesnih zajednica je 331 hektar.
U poplavama 3. juna 2019. pod vodom se našlo 258 domaćinstava u kojima živi 750 stanovnika. Ugroženo je bilo 500 hektara poljoprivrednog zemljišta, a oštećeni su brojni putni pravci, mostovi, objekti javnih ustanova.
Registrovana su oštećenja na 55 privrednih subjekata koji zapošljavaju oko 500 zaposlenih. Izvedeni su radovi na bedemu sa leve i desne strane reke Bjelice. Planirana su sredstva za ugradnju rasvete i uređenje bedema.

Na sednici je razmatran i predlog plana za ovu godinu kao i operativni plan za odbranu od poplava za vode drugog reda, u kome se, između ostalog navodi da u ovoj godini sledi formiranje, obučavanje i opremanje jedinica civilne zaštite, koje su zakonom propisane.

Predstoji čišćenje svih propusta i slivnika na ulicama, uklanjanje stabala, granja, šaše, sena kao i drugih ostataka od poljoprivrednih kultura iz zona poplavnog talasa reke Bjelice i pritoka.

Kancelarija za javna ulaganja je obezbedila iznos od oko 100.000.000 dinara za uređenje vodotokova drugog reda i to na potocima Dragačica, Dupljaj, Vranjica, Suvidol i Dobrica.

Izvor: MNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.