Društvo

NAJBOLJA SRPSKA PREPEČENICA ZA 2018. GODINU IZ DOMAĆINSTVA PLAZINIĆA IZ PREMEĆE

U čačanskom Institutu za voćarstvo, danas su dodeljena priznanja proizvođačima rakije čije su šljivovice najviše ocenjene na osmoj ,,Smotri najboljih srpskih prepečenica” za 2018. godinu. Nagrada za najbolju srpsku prepečenicu pripala je profesoru tehničkih nauka doktoru Milanu Plaziniću, koji voćari u rodnoj Premeći. Pobednička rakija je ocenjena sa 18,79 poena.

Pobednička rakija osme ,,Smotre najboljih srpskih prepečenica” je proizvedena u Premeći, u domaćinstvu Plazinića, koje je tradicionalno i u voćarstvu, i u proizvodnji voćnih rakija. Zlatna rakija je kupaž od autohtonih sorti šljiva, pečena početkom ovog veka, a koja je odstojala 15 godina u hrastovom buretu.

-Skoro 30 godina je kako se ovim ozbiljno bavim, a ovo je prvi put da sam osvojio prvo mesto na završnom takmičenju u Srbiji – rekao je Plazinić.

Sa 18,79 poena je ocenjena i rakija drugoplasiranog Mirka Ševića iz Blaznave kod Topole. Treće mesto dele deda i unuka, Stanimir Minić iz Donje Trepče i Jovana Novaković iz Čačka sa 18,76.

-Kao najmlađa generacija ,,Minićeve kuća rakije” želim da podsetim da smo šampioni kvaliteta na većini međunarodnih takmičenja. Imamo više od 25 vrsta različitih voćmih rakija. Posle fakulteta i prilike da ostanem u Beogradu, ipak sam se odlučila za porodični biznis – rekla je Jovana.
Takmičenje u Čačku je završno ocenjivanje pobedničkih uzoraka sa 11 regionalnih smotri u toku prethodne godine, održanih širom naše države, od Šapca do Sočanice.

I. M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.