Društvo

NAJLEPŠA ETNO SELA U SRBIJI

UPOZNAJTE LEPOTE SRBIJE: NAJLEPŠA ETNO SELA

Živimo u sve bržem i zahtevnijem vremenu. Posao, obaveze, užurbanost, sve to nam uzima mnogo slobode i zahteva od nas da pronalazimo razne načine da ugrabimo dragocene trenutke odmora i relaksacije. Upravo zbog toga, etno-sela, koja se nalaze u neposrednoj blizini mnogih gradova Srbije, predstavljaju idealnu priliku da dođemo u dodir sa prirodom i da uživamo u tradicionalnoj, domaćoj kuhinji, okruženi prelepim ambijentom.

U nastavku smo za izdvojili nekoliko najlepših i najpopularnijih etno-sela Srbije, koja će vam nesumnjivo pružiti savršen odmor.

Drvengrad

Upoznajte čaroliju čuvenog Mećavnika, kultnog etno-sela smeštenog na brdovitim obroncima šumadijskih planina. Ovo popularno etno-selo istaknutog reditelja Emira Kusturice, nalazi se u središtu bujne i netaknute prirode Tare i Zlatibora. Ono što posebno izdvaja Drvengrad od velikog broja sličnih etno-sela jeste osećaj da je reč o pravom gradu, u kome se zaista živelo i boravilo, a to je samo jedna od čari i autentičnosti ovog prostora.

Atrakcije i apartmani Drvengrada

Ukoliko se pitate koje je najbolje vreme da posetite Mokru Goru i poznati drveni gradić Mećavnik, naša iskrena preporuka je bilo kada i u bilo koje vreme. Zelenilo prirode, nesvakidašnji ambijent, gusti četinari i borovi i prijatna klima ono su što već godinama privlači niz stranih i domaćih turista. Sve što vam je potrebno za zabavan, edukativan i ispunjen odmor nalazi se upravo u ovom neobičnom, drvenom etno-selu, koje poseduje bogat i raznovrstan sadržaj za sve generacije.

Ovde ćete pronaći niz popularnih restorana, u kojima možete degustirati najukusnijim jela kako domaće, tako i internacionalne kuhinje. Imena restorana, kao i ulica imaju veoma zabavne i specifične nazive, koji su dati u čast priznatih ličnosti iz sveta književnosti i umetnosti. Shodno tome, ovde možete pronaći bar koji nosi ime po velikom Momi Kaporu, poslastičarnicu nazvanu po Andrućevom Ćorkanu, kao i restoran koji se simbolično zove Lotika, po još jednoj upečatljivoj ličnosti iz Andrićevog bogatog opusa. U svim ovim objektima očekuje vas dobra atmosfera, gostoprimljivost domaćina i raznovsrna ponuda jela i pića.

U ovom etno-selu kamenite i vijugave ulice isprepletane su sa tradicionalnim, drvenim brvnarama zlatiborskog kraja i svaka od njih je zadužena da stvara čaroliju i posebnu atmosferu. U odajama tih brvnara nalaze se mnogobrojne atrakcije Drvengrada, kao što su muzeji, galerije slika, biblioteke, ali i objekati poput frizerskog salona, vrtića i salona lepote. Sve to smešteno je u ovaj čarobni drveni gradić i deo je njegove jedinstvene ponude i priče.

Još jedna od pogodnosti Mećavnika jesu njegovi mnogobrojni sportski tereni, odličan spa i velnes centar, idealni za sve posetioce kojima je potrebna prava relaksacija i odmor.

Ukoliko se pitate gde odsesti, Drvengrad ima sjajnu  ponudu kvalitenog i komfornog smeštaja. Možete birati između polupansiona ili noćenja bez hrane, a cene se, shodno tome, kreću od 16000 dinara u rezidenciji do 4460 dinara u dvokrevetnoj sobi.

Moravski konaci

Ovo etno-selo je pravi mali raj za čitavu porodicu. Vlasnici Moravskih konaka učinili su veliku stvar za ekologiju i celu okolinu. Pretvorili su neuređen prostor u prelepu oazu, savršenu za rekreaciju i ugostiteljstvo. Ovaj etno-prostor se nalazi u Velikoj Plani, na adresi 10. oktobra. Parking za automobile i autobuse nalazi se na samom ulazu u ovo sve popularnije etno-selo koje se neprestano razvija. Moravski konaci imaju zaista veliki kapacitet i zbog učestalih poseta često imaju organizovane ture.

Etno sadržaj i smeštaj

U središtu etno-sela, na obali jezera, nalazi se prelepi restoran nacionalne kuhinje, izgrađen od drveta. Ono što je veoma simpatično u ovom restoranu jeste njegovo srdačno i gostoprimljivo osoblje koje je uvek obučeno u tradicionalne, srpske nošnje. Restoran nudi izuzetno ukusna jela

Jedna od atrakcija i vidova zabave za sve turiste, bez obzira na generacije, jeste iznajmljivanje drvenih čamaca i krstarenje jezerom Moravskih konaka. Ovo je savršena prilika da se porodice okupe i uživaju u prirodnom ambijentu i blagodetima prirode ovog kraja. Pored toga, smeštaj u etno-selu veoma je pristupačan, ali u isto vreme, luksuzan i komforan. Gostima je ukupno na raspolaganju 45 ležaja i 19 soba. Kao i na sve u Moravskim konacima, i na konačišta je obraćena posebna pažnja, tako da je smeštaj sastavljen od niza tradicionalnih kućica-brvnarica. Jedno noćenje u njima koštaće vas tačno 1500 dinara, dok je cena polupansiona 2 450 dinara. Nadamo se da ćete uživati sa celom porodicom.

Trbović

Etno- selo Trbović, smešetno tačno na međi Suvobora i Rudnika, u blizini Gornjeg Milanovca,  već dug niz godina neguje svoju bogatu ugostiteljsku tradiciju. Ukoliko želite beg od gradske gužve, ovo etno-selo udaljeno je od Beograda svega 100 km i savršeno je za odmor i relaksaciju svih uzrasta.

Ponuda i konačišta etno-sela Trbović

Za sve ljubitelje sporta i letnjih aktivnosti na raspolaganju je prostrani bazen i čamci koji se koriste za obilazak bogatog ribnjaka ovog etno sela. Jedna od prednosti Trbovića jeste činjenica da je sve napravljeno od prirodnih materijala i sve je u skladu sa prelepom prirodom ovoga kraja. Ukoliko se odlučite da prespavate ovde, možete uživati u planinskim čarima drvenih brvnara, koje su moderno i komforno opremljene i uvek spremne za nove goste. Svaku kućicu okružuje bašta i mnoštvo prelepih cvetova i fontana, tako da će gosti ovog etno kompleksa zaista imati  osećaj da se nalaze u malom raju na zemlji.

Nadamo se da vam je ovaj kratak tekst pružio korisne informacije i pomogao da pronađete idealnu destinaciju za sledeće putovanje. Ukoliko želite da saznate još o svim čarima i drugih, srpskih etno- sela, naša preporuka je da pročitate naš blog etno-sela u Srbiji i uplovite u pravu tradicionalnu avanturu, okruženi svim blagodetima prelepe prirode naše zemlje.

Tekst i fotografije: Tamara Velkovski

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.