G.Milanovac

Настављена улагања у сеоске школе

Настављена улагања у сеоске школе


Истурено одељење прањанске ОШ „Иво Андрић“ у Брезни постоји 179 година. Ова школа сваке године свечаном приредбом обележава Митровдан. Како је ово година јубилеја – 60 година од како је Иво Андрић добио Нобелову награду за књижевност, део свечаности је био посвећен њему: ученици су читали одабране делове његове прозе, извели су кратку представу а све је било употпуњено наступом школског хора. Други део свечаности обележила је пројекција документарног филма о брезанској школи.
Овој прослави присуствовао је и председник општине Дејан Ковачевић, коме је директор школе уручио захвалницу за изузетну подршку школству на територији Горњег Милановца.

  • Јако нам је битно да мале, сеоске школе опстају. Када кажем мале, не мислим да су оне физички мале, већ да оне из године у годину имају мање ђака. Пре пет година овде је било преко 30 ученика, данас их је двадесет двоје. Поред тога што ми доста средстава улажемо у инфраструктуру школе, у нова игралишта и даље имамо проблем у појединим деловима наше општине са останком људи на селу. Ја хоћу да се захвалим свим становницима Брезне који своју децу уписују у брезанску школу и на тај начин дају наду да ћемо и у будућности овде моћи да организујемо наставу. Данас смо овде видели доста привредника, наравно и родитеља који у договору са наставницима покушавају да одрже живот у селу, а Општина ће им се увек, наравно наћи – рекао је Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац.
    Председник Ковачевић је посетио и недавно реконструисано школско игралиште и поменуо планове за прањанску школу.
  • Завршили смо смо један мултифункционални терен за баскет, мали фудбал и за одбојку. Наставићемо са улагањима у сеоске школе. Разговарао сам са директором прањанске школе Зораном Пантовићем да први терен са вештачком травом буде баш у Прањанима. Завршили смо пројектну документацију, конкурисаћемо код Министарства и надам се да ће нам средства бити одобрена – најавио је Ковачевић.
    Поред улагања у школе, председник Ковачевић истиче да је за останак младих на селу битна и инфраструктура, па се нада да ће изградња пута Таково – Прањани умногоме допринети томе. Он је подсетио да Општина Горњи Милановац има највећи буџет у Србији када је у питању улагање у аграр. Такође, осврнуо се и на пројекат Министарства за бригу о селу којим се младим паровима додељују куће, за који каже да исто тако може да допринесе животу младих на селу.
    ИЗВОР: КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.