Aktuelno

Nedelja borbe protiv raka grlića materice

Zavod za javno zdravlje obeležio je danas Nedelju borbe protiv raka grlića materice, a stručnjaci su najviše govoroli o značaju prevencije ove bolesti.

Tokom ove nedelje ženama se prenosi poruka da bi sve dostupne mere primarne i sekundarne prevencije na teritoriji Srbiji trebalo maksimalno da iskoriste, a da jedan dan odvoje dan za zdravlje.

za sajt

– U našoj zemlji su statistički podaci zabrinjavajući. Na teritoriji Srbije godišnje se registruje oko 1.244 novoobolele žene, a umre oko 482. Na teritoriji Moravičkog okruga, prema prijavama koje stižu Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u ZZJZ, otprilike 45 žena godišnje budu novootkrivenmi slučajevi, a oko 14 njih umre. Niti jedna žena ne bi trebalo da umre od ove bolesti, jer je to jedan od najpreventabilnijih karcinoma, koji kada se otkrije u ranoj fazi, izlečenje je stopostotno – upozorila je dr Danijela Parezanović iz ZZJZ.

Doktorka Dušica Isailović, ginekolog je takođe podsetila da u 21. veku nijedna žena ne bi trebalo da umre od ove bolesti.

–  Grlić je apsolutno dostupan pregledu. Uzimanjem brisa i njegovom analizom, papanikolau testom mi ovu bolest možemo otkriti na vreme. Ona je tada u potrpunosti izlečiva. Takva žena je potpuno zdrava posle te terapije i sposobna da rađa – rekla je dr Isailović.

Na konferenciji je bilo reči i o sve više medijski proprećenoj HPV vakcini, o čemu je govorio dr Aksentije Tošić, epidemiolog.

– Vakcina postoji od skoro, dve vrste, koje su počele svoju kliničku upotrebu i kod nas mogu da se aplikuju. JoŠ uvek one nisu u sistemu obavezne imunizacije kod dece. Osnovna informacija je da ova vakcina ne sprečava apslolutno bolest – rekao je dr Tošić.

 

Оставите одговор