Društvo

Nedeljko Todorović: Kakva nas zima očekuje

Dolazi zima, ali ne duga i hladna, najavio je meteorolog Nedeljko Todorović. Naveo je da bi ova zima mogla da bude hladnija od prošlogodišnje i da ima više snega. Todorović je istakao da bi, prema njegovim proračunima, predstojeće leto moglo da bude toplije i da ima više dana sa temperaturom višom od 35 stepeni.


Todorović je naveo za RTS da nas danas očekuje blagi porast temperature, a da nas pad temperature očekuje od Božića. Sneg se može očekivati u nedelju i u nižim predelima.

„Kako odmiče sedmica, ta snežna zona bi polako se spuštala u niže predele. Pre svega, u brdsko-planinski deo zemlje, a onda, u nedelju, ponedeljak i utorak, i u ostalim nižim predelima, uključujući i područje Beograda i Vojvodine“, rekao je Nedeljko Todorović tokom gostovanja u Beogradskoj hronici.

Istakao je da će u planinskim predelima biti dosta novog snežnog pokrivača, ali i da je problematično to što će na području Beograda biti malo snega.

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda je istakao da bi, prema procenama, ovu zimu ocenio kao srednje blagu.


„Bilo bi više snega i snežnog pokrivača u odnosu na prošlu zimu. Prošla godina je bila stvarno i skromna po hladnoći, tj. po temperaturi. U Beogradu je bio jedan dan sa snežnim pokrivačem u februaru i jedan u martu“, naveo je Todorović.

Sledeće leto bi moglo da bude toplije od prošlogodišnjeg

Todorović je naveo da blaga zima ne prethodi toplom letu i da se ne može sa sigurnošću utvrditi da je to povezano.

„Proračuni i kriva ponovljivosti toplih leta govore da bi naredno leto imalo veći broj dana sa temperaturom iznad 35 stepeni, u odnosu na prošlo leto kada smo imali dva do tri dana kada je temperatura bila preko 35 stepeni“, rekao je Todorović.


Naveo je da bi narednog leta trebalo da bude između sedam i deset dana sa temperaturom iznad 35 stepeni, a da je prosek oko pet dana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.