Kultura

NEOBUZDANOST I SLIKARSKA STRAST

Izložba slika i objekata Ivana Radovića u potpunosti je opravdala očekivanja. Izložba je otvorena u ponedeljak veče u Likovnom salonu Doma kulture, punom Ivanovih prijatelja i poštovalaca, ali i radoznalih ljubitelja likovne umetnosti.
Ivan je izložio radove nastale u poslednjih nekoliko godina, kako one u njegovom novom prebivalištu, u selu Jelendol, mesto između Čačka i Požege, tako i radove koje je stvarao u Beogradu, dok je još tamo živeo. Po obrazovanju vajar, u duši i praksi slikar, Ivan je kao umetnik potpuno sazrelio. Njegov rad je sasvim autentičan, iskren i zanatski doveden do perfekcije, a uticaj ambijenta na stvaralaštvo i inspiraciju, očit i apsolutan.
Jedina zamerka se može odnositi na ukupan broj izloženih radova i na to da je selekcija mogla biti strožija, mada bez obzira na sve, utisak je potpun. Imamo pred sobom radove autentičnog slikara, snažnog slikarskog poteza i izraženog i posebnog kolorita, nekad šarolikog, a nekad posnog. Ivan kao da je snažnim vajarskim potezom „dubio i klesao“ svoje slike, brusio ih na poseban način i stvarao nove objekte, slike trenutka i večnosti, iz kojih prosto navire bit kamena, zemlje, neba i svog ostalog okoliša, koji je umetnik prosto upio u sebe, a doživljaj irazio snažno i sugestivno, često kroz eksploziju boja i snažnih slikarskih, strasnih poteza, nešto nalik slikarstvu velikog Lubarde, a i najboljih majstora enformela. Neobuzdanost i slikarska strast krase stvaralaštvo Ivana Radovića, čija izložba traje do 14. decembra.

Dušan Darijević

Foto: FB

Оставите одговор