Stop nasilju iz sajber mraka

NEOPHODNA GRANICA IZMEĐU STVARNOG I VIRTUELNOG SVETA (11)

Imala je 13 godina i redovno je na društvenim mrežama komunicirala sa osobom koja se predstavljala kao poznati di džej. Brzo je zadobio njeno poverenje i slala mu je svoje fotografije. Jednom i onu na kojoj je obnažena. Tek tada je pokazao pravo lice. Lažni DJ pretio je žrtvi da će te fotografije poslati njenim roditeljima i školskim drugovima… Slučaj je prijavljen Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu, a potom prosleđen Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

-Razgovori sa nepoznatim osobama na internetu, nažalost, vrlo često se završe fizičkim susretom, što je vrlo opasno! Neretko, namera predatora je vrbovanje u svrhu trgovine ljudima – upozorava Dženana Rudonja, Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu.

Uglavnom svima dobro poznati broj, 19833, najčešće pozivaju roditelji, bake i deke. Od kada postoji, od 2016. godine, Centru je upućeno više od 11,5 hiljada poziva. Zavisno od težine, pojedine slučajeve rešavaju instiitucije nadležne za borbu protiv visokotehnološkog kriminala. Ali, uloga Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu nije samo da pomaže u „lečenju“ posledica.

-Kada se nalazimo iza ekrana, nismo ništa bezbedniji nego u stvarnom svetu. Moramo biti svesni te činjenice. Vrlo je važno da naučimo da koristimo sve mehanizme zaštite profila na društvenim mrežama. Dobro osmišljene lozinke i zaključani profili ne odaju isuviše detalja iz privatnog života. Sva pravila bezbednosti iz stvarnog života važe i na internetu. Sve što objavimo ostaje zauvek i tako se kreira naša digitalna senka – podseća Dženana Rudonja. Ona napominje i da je vrlo važno da roditelji budu upućeni u internet svet svoga deteta, kao i da najmlađima objasne da veliki broj prijatelja na društvenim mrežama ne znače prava prijateljstva.

Danas se virtuelni i stvarni svet u velikoj meri prepliću, ali je neophodno da naučimo da svi detalji iz našeg privatnog života ne moraju da budu objavljeni na internetu!
Z. J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.