Grad

НОВЕ, А ДОБРЕ НАВИКЕ

ПОЗИТИВНЕ РЕАКЦИЈЕ ГРАЂАНА НА ПРОЈЕКАТ „О-ДВА-ЈА-МО“

Радници ЈКП “Комуналац“ за протекла два месеца поделили су у Чачку 5.100 плавих канти за примарну селекцију отпада у домаћинствима. Мада је ово тек трећина „пређеног пута“, у овом локалном предузећу кажу да су задовољни, јер су грађани схватили значај одвајања кућног отпада, свесни чињенице да на тај начин доприносе очувању животне средине. Постављено је и 75 плавних и жутих контејнера, намењених за одлагање кућног отпада из стамбених зграда. Ово, наглашавају у „Комуналцу“, већ има позитивне ефекте, што показује податак да је количина сувог отпада повећана за пет тона на дневном нивоу.

Бранко Пејица, директор ЈКП „Комуналац“, подсећа да је пројeкат одвајања кућног отпада „О-ДВА-ЈА-МО” покрeнуло Министарство заштитe животнe срeдинe Рeпубликe Србијe, уз подршку Европскe унијe и Краљевине Швeдскe, а да ово предузеће, уз помоћ локалне самоуправе, оперативно ради на реализацији пројекта.

Бранко Пејица

– Наши примарни задаци су едукација грађана о примарној селекцији отпада, постављање контејнера за селектовани отпад и подела плавих канти индивидуалним домаћинствима ради селекције отпада на месту настанка – наводи Пејица.

До сада су плаве канте подељене у месним заједницама Танаско Рајић, Љубић, Палилула, Кошутњак, Парк и деловима Коњевића и Бељине. Највеће интересовање је у деловима града у којима до сада није спровођена селекција отпада и, према запажању запослених у „Комуналцу“, грађани веома позитивно реагују.

– Релизација пројекта ове врсте и обима захтевају изузетну организацију и синхронизацију и грађана и нашег предузећа, па је поред оперативног дела, саме поделе канти, неопходно наше суграђане на прави начин упознати са правилним одвајањем отпада, као и са динамиком вршења наше услуге. За то смо обезбедили довољан број штампаних упутстава, односно графичко-текстуалних летака, у којима је јасно објашњено за коју врсту отпада је плава канта намењена, поступак одлагања, као и динамика вршења услуге, односно пражњења канти. Да смо на добром путу, показује чињеница да садржај у кантама јесте онај за који су и намењене. Наравно, увек постоји период прилагођавања у стицању нове навике, али се све решава у ходу и на обострано задовољство. Свакако је значајна обавеза да се канта, на дан пражњења, изнесе испред дворишта до 7 сати ујутро – каже директор.

На жутим и плавним контејнерима за одлагање кућног отпада на локацијама објеката колективног становања, јасно је наглашено за коју врсту отпада су намењени. И њих „прати“ штампано упутство о начину коришћења и динамици вршења услуге, које је објављено на огласним таблама у улазима зграда.

– До сада смо поставили 75 контејнера (58 плавих и 17 жутих). Локације су: Бате Јанковића, Филипа Филиповића, Учитељска, Војводе Степе, Синђелићева, Светог Саве, Гаврила Принципа, Скопска, Немањина… Више прикуљеног сувог отпада значи мању количину мокрог, самим тим и повећану количину материјала за рециклажу, што је вишеструко корисно. Ефекат реализације овог пројекта је повећање количине сувог отпада за пет тона на дневном нивоу – истиче Пејица.

Према његовим речима, наставља се подела канти и контејнера по утврђеном, како организационом, тако и опертивном плану и динамици. Управо се завршава подела у МЗ Парк, а започиње у МЗ 3. децембар.

Недавно су постављени и нови подземни контејнери на Авлаџиници. До сада су урађене четири локације и у плану је још неколико. Укупно их је у граду постављено 68, и то на 32 локације. На питање каква су досадашња запажања и да ли има уништавања и оштећења ових контејнера, директор каже:

– Постављање подземних контејнера је сложен процес, у смислу прибављања одређених услова, сагласности и локацијских дозвола. Подземни контејнери су изузетно повољни за постављање у градским срединама, јер, поред уштеде простора, лако се одржавају, нема расипања отпада, не шире се непријати мириси, а простор око контејнера је чист и уређен. Циљ је да подземни контејнери у потпуности замене традиционалне, што је посебна предност и у естетском смислу. Принцип је да се постављају у пару, за мокар и суви отпад. Искуства су изузетно позитивна, пре свега због наведених предности ове врсте контејнера. Оштећења која су настајала паљењем унутрашње вреће и деформација тела подземних контејнера, која смо имали неколико пута, су последица неодговорног и бахатог понашања појединаца, а односи се на убацивање ужареног пепела, што је строго забрањено, убацивање петарди, механичка оштећења и слично. Починиоци су неколико пута откривени и санкционисани – каже Пејица и додаје да је ове године планирано постављање подземних контејнера у насељу Авенија липа, као и на другим градским локацијама поред објеката колективног становања.

В. Т.

Фото: ЈКП „Комуналац“

ЧИШЋЕЊЕ СТАРОГ КОРИТА МОРАВЕ У ОВЧАР БАЊИ

У новембру радници ЈКП „Комуналац“ очистили су старо корито Мораве у Овчар Бањи, код Ауто-кампа. Ово је веома важно, пре свега за становнике овог дела Овчар Бање, јер је бетонски прелаз сада једини пут до њихових домова, а често је потпуно поплављен, баш због нагомиланог смећа и грања.

– Чишћење речних корита је уско специјализована делатност када је реч о уређењу водотока реке и то наше предузеће не ради, али у овом случају се радило о нагомилавању разног отпада, грања и сличног материјала у старом кориту које је нанела река. Чишћење смо обавили са специјалним возилом које на себи има дизалицу са ротирајућом грабилицом, такозваним грајфером. Тада је из корита извучено 15 камионских тура (свака тура по девет кубних метара) нанетог грања и отпада. Динамика је таква да возило шаљемо на захтев Месне заједнице и по Решењу Градске управе за инспекцијски надзор, односно Комуналне инспекције – појашњава Бранко Пејица, директор ЈКП „Комуналац“.

Чачак је прошле године за примарну селекцију отпада добио опрему вредну више од милион евра, што је највећим делом финансирано из ИПА фондова. Поред 15.164 плавих канти за индивидуална домаћинства, у ову опрему улазе 392 плава контејнера за рециклабилни отпад и 248 жутих контејнера за стаклену амбалажу, као и два специјализована возила за прикупљање сувог отпада.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.