Društvo

НОВУ ГОДИНУ И СЛАВУ „КАБЛАРЦИ“ ПРОСЛАВИЛИ НА ОМИЉЕНОМ ВРХУ

ПЛАНИНАРИ „КАБЛАРА“ ТРАДИЦИОНАЛНО ЗАПОЧЕЛИ 2022.

И ову 2020. годину чланови Планинарског друштва „Каблар“ започели су активно. Дочекали су Нову годину на свом омиљеном врху. Традиционално, скоро већ две деценије, успињање на ову чачанску лепотицу организовали су и 2. јануара, на дан Светог Игњатија Богоносца, који је и слава Планинарског друштва „Каблар“. Ове године славски колач резан је баш на врху Каблара.

Већ неколико година планинари традиционално уочи Нове године крећу од свог Планинарског дома добро познатим кабларским стазама. Тако је било и ове године, а у ноћном успону учествовало је 60 планинара, да би тачно у поноћ наздравили једни другима на самом врху. Истим стазама, сада у много већем броју, ишли су и 2. јануара.

– Због епидемиолошке ситуације, одлучили смо да славу не обележавамо у Планинарском дому, као што смо то раније радили. Зато смо резање славког колача и обред организовали на врху. Било нас је више од 150, јер су дошли и гости из планинарских друштава Младеновца, Ужица, Београда… – каже Александар Саша Бараћ, председник ПД „Каблар“.

Ова година биће веома значајна за „Кабларце“. Наиме, у јуну ће бити домаћини Дана планинара Србије, најбројније и најзначајније манифестације у календару Планинарског савеза Србије. Према плану, овај велики догађај у Овчарско-кабларској клисури трајаће четири дана уз бројне активности планинара – пешачке туре, Сабор алпиниста, Трекинг лигу Србије, Државно првенство у планинарској оријентацији…

– Ове године планирали смо и више од 80 једнодневних и вишедневних акција у Србији и на планинама других земаља. „Каблар“ је спреман да све реализује, јер од прошле године имамо десет лиценцираних водича Планинарског савеза, чиме знатно доприносимо и безбедности боравка у природи. Неки чланови се спремају за велике експедиције. У фебруару једна група иде на Килиманџаро, а наша Сања Радуловић планира на лето поново одлазак на Елбрус (5.642 метра), највиши врх Европе и Русије. Многи ће се упутити на врхове земаља у окружењу, у Грчку, Бугарску, Македонију, Црну Гору, Босну и Херцеговину, Хрватску… – наводи Бараћ само неке занимљиве активности.

Монографија поводом 70 година Планинарског друштва „Каблар“ требало би да изађе из штампе уочи Дана планинара Србије.

В. Т.

АКТИВНИ И ПРОШЛЕ ГОДИНЕ

Прошле 2021. године, без обзира на компликовану епидемиолошку ситуацију, Кабларци су успевали да испуне своје планове. Управо због немогућности даљих дестинација, многи су отркили чари планинских врхова у ближем окружењу, пре свега у Бугарској, Македонији, Словенији… Планинари ПД „Каблар“, више од њих 300, учестовали су у 102 акције. Освојили су 102 врха, осам изнад 2.000 метара надморске висине. Када се саберу пређене километраже сваког планинара, укупно су прешли 42.658 километара…

Фото: Планинарско друштво “Каблар“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.