Ivanjica Region Uncategorized

НУЖНА ВЕЋА ТРАНСФЕРНА СРЕДСТВА ИЗ РЕПУБЛИКЕ

Текст и фото: Јелена Савић

НУЖНА ВЕЋА ТРАНСФЕРНА СРЕДСТВА ИЗ РЕПУБЛИКЕ

Јавна расправа о нацрту одлуке о буџету општине Ивањица за 2023. годину трајала је од 16. до 22. децембра. У оквиру ње одржана је у среду и отворена седница на којој је истакнута нужност повећања трансферних средстава из Републике како би могли бити рађени значајнији пројекти.

-Расправа о буџету

Заинтересованим грађанима, физичким и правним лицима, као и свим другим заинтересованим субјектима упућен је позив да учествују у јавној расправи у делу који се односи на планирање инвестиција. Примедбе, предлоге и сугестије могли су доставити у писаном облику на писарницу или  путем електронске поште. Јавна расправа  за заинтересоване који нису у могућности да примедбе и сугестије доставе у писаном или електронском облику организована је у сали Скупштине општине Ивањица у среду, 21. децембра. Нацрт су окупљеним грађанима представили заменик председника општине Ненад Главинић, руководилац Одељења за финансије Слободан Поповић и помоћник председника општине Александар Радоњић.

Како је истакао Слободан Поповић, доста се каснило са јавном расправом због исправки и ревидирања упутстава надлежног министарства и захтева да нацрт буџета иде на проверу усаглашености. Иначе, буџет је уравнотежен, предвиђени су сви расходи по закону и такође раст од 12,5% плата запослених у јавном сектору.

-Милован Јаковљевић

Посланик Милован Јаковљевић је у дискусији нагласио да предложени буџет није развојни већ потрошачки, да је изузетно мали и да посебно забрињава инфраструктурни део. Подвукао је да су трансферна средства много мања од онога што општинама треба да припадне и да о томе не треба ћутати.

-Локална самоуправа је саучесник у кршењу закона са републичком влашћу. Законом о локалној самоуправи предвиђено је да 1,7% укупног друштвеног производа мора бити распоређено локалним самоуправама. Али, уместо 111 милијарди оне су добиле 33 милијарде динара. Ивањица је у овој години добила 322 милиона односно, 761 милион мање него што треба и о томе не треба ћутати.

-Драгован Милинковић

И други ивањички посланик Драгован Милинковић, који је и шеф одборничке групе СПС-а у локалном парламенту, био је мишљења да је буџет потрошачки а не развојни и да се ништа не може урадити јер трансферна средства остају иста више од десет година.

-Свестан сам и економске и енергетске кризе и свих проблема који се преливају и на локалну самоуправу. Слажем се да буџет није развојни већ потрошачки. Кад се све испоштује, мало остаје за инвестиције и развој. Непојмљиво је да су трансферна средства тако мала и ја сам као посланик тражио од министарства да се она повећају. Више од десет година се нису променила и ништа не може да се озбиљније ради и инвестира. Трошкови су оно на шта се мора ставити акценат. Урадити драстичну контролу трошења буџета- гориво, репрезентација, путовања, струја, вода, грејање. Услови живота то налажу. Не можемо се понашати као да нас то не дотиче. То су средства грађана и имају право да знају како се троше. Зато нам треба и интерни ревизор.

Милинковић је потенцирао и потребу да јавна расправа о буџету почне много раније и да буде квалитетнија укључивши све грађане, привреду, медије.

Присутни грађани су указали и на проблеме поправке и асфалтирања појединих путева у МЗ Брезова, јавне расвете и водовода на Катићима.

-Као општина у трећој групи развијености имамо знатно већу зависност од трансферних средстава него оне из прве и друге групе, и она чине скоро 40% буџета. Поред тога, огромна је територија и велики број путева одржавамо. Блокада трансферних средстава јесте разлог што не можемо да направимо развојни буџет јер су изворни приходи мали. Мишљења сам да трансфери треба да буду значајно повећани да би локална самоуправа могла више да се одупре кризи. У овој години су остала иста али је најављено ревидирање током године тако да се надамо да ћемо моћи да поред пројеката обухваћених буџетом финансирамо још неке, рекао је заменик председника општине Ненад Главинић.

Изнети предлози ће бити размотрени на предстојећим седницама Општинског већа и Скупштине општине.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.