Kultura

O promociji romana „Sredozemlje“ Sava Stijepovića: PITANJA I ODGOVORI U SVETU TAME

PITANJA I ODGOVORI U SVETU TAME
O promociji romana „Sredozemlje“ Sava Stijepovića, Književni program Doma kulture, četvrtak, 14. decembar, Klub Doma kulture

Savo Stijepović je romanom „Sredozemlje“ definitivno ušao na velika vrata srpske književnosti, zaključak je Milkice Miletić, urednice Književnog programa Doma kulture i Zorana Bognara, urednika „Derete“ i jednog od članova žirija koji je ovom romanu dodelio Deretinu nagradu.
Savo nije novo ime na književnoj sceni, iza sebe ima dve pesničke knjige, dva romana i priredio je dva broja časopisa „Gradac“.  Novom knjigom je potvrdio stvaralačku zrelost i pred licem javnosti se pojavio sa istorijskim romanom, romanom epohe, ili kako autor voli da kaže: romanom ideja. Roman je tu da nas podseća da se moraju postavljati pitanja o životu, o smislu, Bogu, ljudima, o svemu što nas okružuje, što smo proživeli, ili ćemo proživeti. Autor je istakao da je želeo da natera svoje čitaoce da vide stvari onakve kakve jesu.
Za Bognara je „Sredozemlje“ neobičan, kompaktan i polivalentan roman, koji ima poetski instrumentarij koji je veoma originalan.
Za Slobodana Nikolića, profesora književnosti i posvećenog čitaoca „Sredozemlja“, knjiga predstavlja otelovljenje zla i lice zla u XX i XXI veku.
Promociju knjige je pažljivo i strpljivo pratilo više od sto posetilaca.

D. D.

Оставите одговор