O romanu „Rekvijem za jedan dan“

Lidija 2

Promocija romana „REKVIJEM ZA JEDAN DAN“, Lidije Ćirić, biće održana u Čačku. 30.maja u Domu kulture. Početak je u 19 časova. Organizator Književni program Doma kulture i urednica Milkice Miletić. 

O romanu će beseditit, kritičar, dr Dragana V. Todoreskov (Matica Srpska).

Ona Mersoova misao iz  “Stranca”  kada kaže: “Svakako majku sam mnogo voleo, ali to ništa ne znači. Sva zdrava ljudska bića priželjkuju manje-više smrt onih koje vole”, mogla bi se u svom ironičnom obliku pojaviti i u ovom romanu. Jer nema suza, pljušte vicevi i dosetke, pije se i šmrče kao na žurci. Kao da je Bobanova smrt jedva dočekana, kao da je svima pao teret sa srca.Ali, da li je baš tako? Odličnim, na moment bravuroznim, pripovedanjem, Lidija Ćirić postiže tu ambivalentnu poziciju u kojoj su i osuda oca i žaljenja zbog njegovog ispraznog života i trivijalnog posrtanja. Groteska i crni humor su sigurna odbrana od patetike, ali ni od tragike.

Lidija 3

Od  2015. godine, ova “turneja”  Rekvijema ne prestaje. Od “Prvog Medjunarodnog sajma kjniga” u Podgorici do Beča. Drugo izdanje je izašlo posle sedam meseci. O romanu su pisali dr.Sava Damjanov, Predrag Marković, Zoran Ćirić, Ranko Pavlović, Miroslav Aleksić, Dalibor Djordjević, Zoran S.Nikolić, Sanjin Štrbac, urednik  i izdavač (SOLARIS)Saša Radonjić i mnogi drugi.

 

Lidija Jelisavčić Ćirić je napisala delo koje čitaoca od prve stranice baca u težak estetski i emotivni nokdaun, dozvoljavajući mu samo povremeno da se pridigne na kolena. Roman REKVIJEM ZA JEDAN DAN će bez sumnje staviti ovdašnju puritansku javnost na velika iskušenja, ali će istovremeno hroničarima književnog života kod nas otvoriti važne, dragocene i do sada nepročitane horizonte romaneskne prakse.

Lidija 1

Sasa Radonjic

Neobičan roman: bujan, uzbudljiv i dinamičan, iako u „realnom vremenu“ traje samo par sati kao svojevrsna porodična mini-saga. Upravo to rasprostiranje izvan realno zacrtanih koordinata otvara vrata iznenađujućem čitalačkom doživljaju, koji bi se slikovito mogao opisati kao susret sa minijaturnim jezgrom atoma u kome je skriven beskrajni kosmos…

Sava Damjanov

Roman „Rekvijem za jedan dan“ jeste krajnje neobična porodična saga iz koje izbija autentični, čudesno prkosni čuburski duh – za koji su mnogi poverovali da je i definitivno iščezao kako bi sačuvao makar nešto od svog dostojanstva. A o dostojanstvu njegovih pedigriranih junakinja se, pre svega, i radi u ovoj ponekad urnebesnoj povesti o porodičnom namirenju računa koji se ne mogu ni namiriti ni naplatiti ni zaboraviti. S brutalnim poštenjem tretirajući i očinsku i majčinsku patologiju, kao i manipulativnu preosetljivost njihove dece, autorka je ispisala doista upečatljivu i za naše prilike totalno apartnu priču, zapanjujuće suptilnu i slojevitu čak i po najvišim književnim standardima. Surova i nežna, duhovita i tužna, dramatična u svom sivilu ali i univerzalna po onoj prepoznatljivoj dokolici upokojene nam srednje klase – obojenoj mračnom vedrinom i vitalističkim gubitništvom. Postoji li uopšte nešto iza nihilizma prljavih porodičnih tajni, pita se pisac sa tipičnom ženskom žestinom. A posvećenom čitaocu ovog romana preostaje da se sam zapita postoji li ikakav odgovor na ovo gotovo indiskretno pitanje .

Zoran  Ćirić

Lidija Ćirić je rođena 12. maja 1974. godine u Beogradu, član je književnog društva Vovodine, preduzetnik i majka dvoje dece.

Autor romana “Rekvijem za jedan dan” Solaris Novi Sad, autor je i zbirke poezije “Kabanica za suze”,Promprodukcija Beograd

Objavljivala pesme i priče u zbirkama, zbornicima i časopisima.

 

 

 

Оставите одговор