G.Milanovac Region

Обележен Дан победе над фашизмом

Обележен Дан победе над фашизмом


Поводом Дана победе над фашизмом, данас су у спомен-парку „Брдо мира“ на спомен-костурницу палих бораца таковског краја у Другом светском рату и на спомен-костурницу Црвеноармејаца венце положили Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац, Станислав Лупин, други секретар амбасаде Русије, представници Војске Србије и представници Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, Савеза бораца општине и Друштва Српско-руског пријатељства.


Обраћајући се представницима дипломатског кора, директорима јавних предузећа и установа, представницима Цркве, припадницима војске и полиције и грађанству, Дејан Ковачевић, председник Општине Горњи Милановац честитао је Дан победе над фашизмом, датум када је пре 77 година нацистичка Немачка потписала капитулацију и признала пораз у рату који је сама изазвала и у коме је диљем света страдало око 70 милиона људи уз огромна материјална и свака друга разарања:


-Тадашња Југославија и посебно српски народ понели су ореол једних од највећих жртава тих претешких и трагичних догађаја. Поробљен, издељен, међусобно завађен и доведен до руба биолошког опстанка, мали, пркосан и слободи одан народ издржао је сва искушења и коначно се нашао на страни победничког и слободарског света који је савладао фашизам и нацизам, највећа зла целокупног човечанства. Мирнодопско време омогућило је обнову свега порушеног, али оно што се никако није могло надокнадити јесу људске жртве. Захваљујући поменутим истраживањима, данас располажемо са подацима који су недвосмислени и опомињујући. Наиме, са простора општине Горњи Милановац током Другог светског рата страдало је чак 1775 особа, 482 цивила и 1293 припадника различитих војних формација. Места попут Крагујевца, Краљева, Ваљева, Логора Бањица, Горњег Милановца, као и логора у Норвешкој јесу највећа стратишта ових мученика који су често давали живот, не знајући зашто. Обележавање 9. маја као Дана победе у Другом светском рату је нешто што је изузетно племенито и пре свега обавезујуће, услед наших огромних жртава и страдања у до тада незабележеном ратном сукобу. Сећајући се оних који су дали живот у славу отаџбине, истовремено имамо историјску шансу да примереним приступом утичемо на будуће генерације, које би из трагичних догаћаја прошлости и подела требало да извуку поуку да је људски живот, уз слободу и мир, најдрагоценији. Зато се ми, потомци храбрих људи из краја где се пре више од два века почела формирати модерна српска држава, са поносом сећамо њихове жртве и њиховог бесмртног дела. Живела Србија, живео слободарски и мирнодопски свет!
Присутнима се обратио и Станислав Лупин, други секретар амбасаде Русије:
– Желео бих свима да честитам овај велики дан, Дан победе када се сећамо наших славних предака, који су се заједно борили против нацизма, највећег светског зла. Не смемо да дозволимо да моралне вредности за које су се борили падну у заборав. Хвала вам на неговању заједничких споменика, сећању и позиву да данас одамо почаст нашим палим јунацима.
Положено је цвеће и на споменике страдалим у Маутхаузену, норвешким интернирцима и страдалим у војним акцијама од 1990 до 1999. године.

Извор: Кабинет предсеника општине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.