Društvo

ЗА 50 ДАНА 122 ПОЖАРА

У МАРТУ И АПРИЛУ ВЕЛИКИ БРОЈ ИНТЕРВЕНЦИЈА ВАТРОГАСНО-СПАСИЛАЧКОГ БАТАЉОНА ЧАЧАК

И поред сталних упозорења надлежних, и овог пролећа, посебно због паљења ниског растиња и разног смећа на отвореном, повећан је број интервенција ватрогасаца-спасилаца у целој Србији. За само педесетак дана, од 1. марта до 20. априла у четири локалне самоуправе Моравичког округа припадници Ватрогасно-спасилачког батаљона Чачак (ВСБ) интервенисали су укупно 150 пута, од чега је 122 било због пожара, а 78 их је било баш на отвореном простору!

Фото: архива „Чачанског гласа“

Како наводе у ВСБ Чачак, највише интервенција било је у нашем граду – 71, 54 управо због пожара (21 на отвореном). Према њиховим подацима, у Општини Ивањица било је 34 догађаја, од чега су 27 били пожари (18 на отвореном), а у Општини Горњи Милановац ватрогасци-спасиоци реаговали су 32 пута, од тога чак 29 због пожара (23 на отвореном). Слична ситуација била је и у  Општини Лучани, где су од 13 догађаја 12 били пожари (11 на отвореном)!

Фото: Ј. Пауновић

У односу на исти период прошле године, број пожара је скоро за трећину већи. Наиме, 2021. године било их је укупно 93, од чега су 53 били на отвореном простору.

– Пожари на отвореном простору се веома брзо шире, захватају велике површине и представљају реалну опасност за животе и здравље наших грађана, а често наносе велике материјалне штете. Узрок свих ових пожара, у највећем броју случајева, је људски фактор, односно неодговорно понашање наших грађана – наводе у допису Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације МУП-а достављеном нашој редакцији.

Боривоје Гачић, командант ВСБ Чачак, подсећа да су за непоштовање одредби Закона о заштити од пожара, којима се забрањује ложење ватре у шуми и на удаљености 200 метара од руба шуме, за физичка лица предвиђене казне до 50.000 динара, док казне за спаљивање остатака стрних усева, биљних остатака и смећа за физичка лица износе 10.000 динара, а за правна од 300.000 до милион динара.

Боривоје Гачић, командант ВСБ Чачак

– Током марта и априла, шефови смена и ватрогасаца спасилаца ВСБ Чачак, као и инспектори за ПЗ, извршили су обилазак на територији ОВС Чачак ради контроле спаљивања на отвореном простору. За наведени период, до сада је написано укупно 15 прекршајних налога лицима која су вршила спаљивање на отвореном простору. С обзиром на учесталост пожара на отвореном простору и обим насталих последица, Одељење за ванредне ситуације у Чачку апелује на предузећа у области пољопривреде, пољопривредне произвођаче и грађане, да за време извођења пољопривредних радова којима могу изазвати пожар, исте обављају уз максималну опрезност и да преузму све неопходне мере заштите, како би се избегао настанак и ширење пожара – каже командант Гачић.

В. Т.

У среду, 4. маја, у поподневним сатима догодио се пожар у Трбушанима. Ватра је захватила ниско растиње на једној ливади. Пожар је брзо локализован, тако да није било опасности по оближња домаћинства.

Да подсетимо, у селу Миоковци 26. марта ове године догодио се велики пожар, који је захватио око десет хектара ниског растиња. У гашењу је учествовало 11 ватрогасаца спасилаца са четири возила, а помоћ су пружила и тројица мештана. Брзом реакцијом ватрогасаца-спасилаца спречено је ширење пожара на околне куће, које су биле на удаљености од око 40 метара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.